Cea mai veche bijuterie din lume, descoperită în Maroc. Are aproape 150.000 de ani - FOTO

A fost descoperită cea mai veche bijuterie din lume. Are aproape 150.000 de ani.

Arheologii care lucrează în peştera Bizmoune din sud-vestul Marocului au descoperit cea mai veche bijuterie din lume, transmite Realitatea Plus. La o primă vedere, nu a fost clar dacă artefactele găsite formau o bijuterie, având în vedere că mărgelele erau realizate din scoici. Determinarea a fost constatată după studierea atentă a găurilor făcute de oameni în scoici. Unele dintre ele prezentau urme de ocru, pigment folosit în antichitate.

Descoperirea a fost publicată în jurnalul Science Advances. Echipa de arheologi a găsit  în total 33 de mărgele din scoici cu o vechime de 142.000 - 150.000 de ani. Mărgelele au fost găsite în perioada 2014 - 2018, iar de atunci echipa a lucrat pentru a confirma data artefactelor cu ajutorul unor analize ştiinţifice, implicând și analize cu uraniu. Vezi fotografiile în GALERIA FOTO.

Capsulă a timpului, veche de peste 100 de ani, deschisă la Târgu Mureș. Ce era în interior 

O capsulă a timpului, veche de peste 100 de ani, a fost deschisă la Târgu Mureș, relatează Pro Tv. Aceasta a fost descoperită în timpul unor lucrări de renovare a unui liceu din oraș.

Capsula  respectivă a fost ascunsă în piatra de temelie a Colegiului Reformat din Târgu Mureș, pe data de 10 septembrie 1908. Arheologii au găsit inițial o cutie din piatră, sculptată, în fundația clădirii, în timp ce supravegheau lucrările de modernizare a liceului. După ce au curățat-o, și-au dat seama că au în fața lor chiar piatra de temelie a școlii, care cântărea câteva sute de kilograme. Au dus-o apoi la Muzeul de Istorie, unde au descoperit în interiorul ei o altă cutie, din cupru, care adăpostea planul vechi al clădirii, ziare și câteva monede.

„Această piatră de temelie nevăzută de 113 ani are valoare istorică atât locală, cât şi regională. Misiunea muzeului este protejarea patrimoniului cultural şi prezervarea ei pentru generaţiile viitoare.”, a declarat Otvos Kopany, director Muzeul Județean Mureș.

Capsula timpului a fost deschisă de specialiştii Muzeului de Istorie şi Arheologie din Mureş, alături de arheologii muzeului Naţional de Istorie al Transilvaniei. Obiectele descoperite în capsulă vor fi prezentate în cadrul unei expoziţii. Vezi galeria foto AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel