Află mai multe despre descoperirea din sud-vestul Angliei.
Oamenii de știință au descoperit ceea ce ei cred că este cea mai veche pădure fosilizată cunoscută din lume în stâncile de pe coasta din sud-vestul Angliei.
Aceasta a fost descoperită în stâncile înalte de gresie de lângă Minehead, Somerset, în apropiere de o tabără de vacanță.
Cercetătorii de la Universitățile Cambridge și Cardiff spun că sunt cei mai vechi copaci fosilizați găsiți vreodată în Marea Britanie și cea mai veche pădure cunoscută de pe Pământ.
Copacii, cunoscuți sub numele de calamophyton, seamănă cu palmierii.
Descris ca un fel de ”prototip” al copacilor de astăzi, cei mai mari aveau între doi și patru metri înălțime.
Cercetătorii au identificat fosile de plante și resturile acestora, precum și trunchiuri de copaci fosilizate și urme de rădăcini.
Acestea arată modul în care primii copaci au ajutat la modelarea peisajelor și au stabilizat malurile râurilor și coastele cu sute de milioane de ani în urmă.
”Când am văzut pentru prima dată fotografiile trunchiurilor de copac, am știut imediat ce sunt, bazându-mă pe 30 de ani de studiu al acestui tip de copac în întreaga lume”, a declarat coautorul dr. Christopher Berry de la Școala de Științe ale Pământului și Mediului din Cardiff.
”A fost uimitor să le vedem atât de aproape de casă, dar cea mai revelatoare perspectivă vine din faptul că am văzut, pentru prima dată, acești copaci în pozițiile în care au crescut”, a adăugat dr. Christopher Berry.
Cercetătorii spun că pădurea fosilizată este cu aproximativ patru milioane de ani mai veche decât precedentul deținător al recordului din statul New York.
Aceasta a fost găsită în formațiunea Hangman Sandstone de-a lungul coastelor Devon și Somerset și datează din perioada Devoniană, între 419 și 358 de milioane de ani în urmă, momentul marii expansiuni a vieții pe uscat. Perioada poartă numele Devon datorită rocilor marine emblematice pentru această perioadă, pe care geologii le-au găsit în largul coastei.
Cercetătorii spun că zona descoperirii era în acea perioadă o câmpie semi-aridă, atașată nu Angliei, ci unor părți din Germania și Belgia, unde au mai fost găsite fosile ale unor astfel de arbori.
”Aceasta era o pădure destul de ciudată - nu seamănă cu nicio pădure pe care o puteți vedea astăzi”, a declarat profesorul Neil Davies de la Departamentul de Științe ale Pământului din Cambridge, primul autor al studiului, conform BBC.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu