Cercetătorii de la Institutul de Arheologie au afirmat că toaleta manuală era considerată un articol ”de lux” și era folosită doar de conducători.
Părți rupte ale unei toalete vechi de 2.400 de ani, descoperite în provincia Shaanxi din China, vara trecută, au fost dezvăluite publicului în acest an. Cotidianul chinez China Daily a raportat că toaleta a fost găsită în ruinele unui palat situat în Yueyang, datând din perioada statelor beligerante (424 î.Hr.) și a fost folosită până la dinastia Qin (221-206 î.Hr.).
Liu Rui, cercetător de la Institutul de Arheologie din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale, a susținut că toaleta veche de secole a fost prima și singura toaletă cu descărcare de apă care a fost descoperită vreodată în China, potrivit Republik World.
”Toți cei de la fața locului au fost surprinși și apoi am izbucnit cu toții în râs”, a spus Rui. Cercetătorii de la Institutul de Arheologie au afirmat că toaleta manuală era considerată un articol ”de lux” și era folosită doar de conducători.
Toaleta antică a fost proiectată astfel încât vasul din interior să fie conectat la o țeavă care să conducă deșeurile într-o groapă exterioară. Arheologii nu au reușit să găsească jumătatea superioară a vasului din locul de evacuare.
Rui a spus că ”toaleta cu apă este o dovadă concretă a importanței pe care chinezii antici o acordau salubrității” și a mai spus că existau foarte puține înregistrări ale toaletelor interioare în vremurile străvechi.
Cercetătorii au afirmat că s-ar putea să fi fost folosit de ducele Qin Xiao Gong, care a trăit între 381 și 338 î.Hr. sau chiar ar fi putut fi folosit sub domnia lui Qin Xian'gong (424-362 î.Hr.).
Înainte de această descoperire, se credea că prima toaletă cu spalare a fost descoperită de Sir John Harrington în secolul al XVI-lea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News