Ceai de ciulin de lapte: beneficii și efecte secundare

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Ceaiul de ciulin de lapte are multe beneficii, inclusiv protejarea ficatului, stimularea producției de lapte matern și ajutarea la gestionarea diabetului

Ceaiul de ciulin de lapte are multe beneficii, inclusiv protejarea ficatului, stimularea producției de lapte matern și ajutarea la gestionarea diabetului. Cu toate acestea, puține studii susțin aceste afirmații, conform healthline.com.

Ce este ciulinul de lapte?


Planta de ciulin de lapte (Silybum marianum) face parte din familia Asteraceae și este originară din Marea Mediterană.

Numele său provine de la nervurile albe lăptoase de pe frunze și de la seva albă pe care o produc atunci când sunt sparte. Florile plantei sunt violet.

Ciulinul de lapte este cunoscut și sub numele de Ciulinul Sfintei Maria, Ciulinul sfânt, Ciulinul pestriț și Ciulinul scoțian. .

De-a lungul istoriei, ciulinul de lapte a fost folosit și pentru a trata problemele ficatului și vezicii biliare. Cercetările au explorat, de asemenea, potențialul său de a proteja împotriva bolilor neurodegenerative, cancerelor, diabetului și bolilor de inimă.

Ciulinul de lapte este disponibil sub formă de capsule, tablete, extracte lichide și ceai. Semințele plantei și uneori frunzele sunt folosite în aceste preparate.


Ceaiul de ciulin de lapte are un gust blând comparabil cu cel al ceaiului de papadie.

Compuși benefici


Principalul grup de compuși activi din ciulinul de lapte este cunoscut sub numele de silimarină. Componenta principală a acestui grup este numită silibină.

Deși silimarina este prezentă în florile și frunzele ciulinului, este cel mai concentrată în semințe.

Se crede că presupusele beneficii pentru sănătate ale ciulinului de lapte sunt legate de proprietățile antioxidante ale silimarinei.

Silimarina poate prezenta efecte antioxidante prin eliminarea și prevenirea formării de molecule reactive numite radicali liberi care pot contribui la deteriorarea celulelor și dezvoltarea bolii. De asemenea, poate scădea răspunsurile inflamatorii din corpul dumneavoastră.

Deoarece ceaiurile de ciulin de lapte sunt adesea făcute cu semințe măcinate sau întregi, ele oferă niște silimarină, dar nu sunt la fel de concentrate ca extractele.


Beneficii


Studiile existente asupra ciulinului de lapte au fost mici sau au produs rezultate mixte. În plus, cercetările limitate s-au concentrat pe extracte și pastile, ambele fiind mai concentrate decât ceaiul.



Sănătatea ficatului


Cel mai studiat beneficiu al ciulinului de lapte este potențialul său de a promova sănătatea ficatului.

Unele studii sugerează că planta poate ajuta la gestionarea și tratamentul hepatitei virale, bolilor hepatice legate de alcool, bolii hepatice grase non-alcoolice, cancerului de ficat și leziunilor hepatice cauzate de medicamente sau toxine.

Deși rămâne neclar modul în care ciulinul de lapte vă poate afecta ficatul, se crede că silimarina extrasă din plantă poate avea efecte antiinflamatorii, antioxidante și antivirale.


Alăptarea


Se crede că ciulinul de lapte crește nivelul hormonului prolactină și, prin urmare, crește cantitatea de lapte la persoanele care alăptează.


Diabet


Ciulinul de lapte este, de asemenea, investigat pentru potențialele sale efecte antidiabetice.


O analiză sistematică a constatat că suplimentele cu silimarină au redus semnificativ nivelul de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat. 

Dozare și efecte secundare


Nu există o doză standardizată sau un aport recomandat pentru ceaiul de ciulin de lapte, dar este, în general, considerat sigur dacă este consumat cu moderație.

Suplimentele de ciulin de lapte, pentru referință, sunt tolerate în doze de până la 700 mg, de 3 ori pe zi timp de 24 de săptămâni.

Posibilele efecte secundare ale plantei includ tulburări de stomac și greață și diaree.


În cele din urmă, dacă aveți alergii la plante din aceeași familie, cum ar fi ambrozia, crizantema, gălbenelele și margaretele, este posibil să aveți risc de reacții alergice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel