Tulburări digestive, insomniile, stresul și febra se pot ameliora cu ceai de tei. Beneficii ce trebuie cunoscute de lumea întreagă.
Clasicul ceai de tei pe care-l făceau bunicii atunci când erau răciți sau aveau gripă, chiar dă roade. Posibil să vă fi întrebat vreodată cum se tratau oamenii pe vremea în care pastilele nu erau disponibile. Bineînțeles, rata de mortalitate era mai mare datorită faptului că nu erau accesibile antibioticele, dar ceaiul de tei este unul dintre răspunsurile acestei întrebări.
Lumea se trata cu ceaiuri și tot felul de ierburi, iar asta a dat naștere ulterior pastilelor de azi din farmacie. Coaja de salcie conține o substanță numită salicină, iar în corpul nostru se va transforma în acid salicilic. Ca să vezi … strămoșii aveau aspirină. Foarte multe medicamente și acum au drept resursă principală plantele, motiv pentru care nu ar fi rău să cunoaștem mai mult despre aceste mici fabrici.
Substanțele din florile de tei conțin substanțe ce sunt puternice antioxidante, de unde putem menționa tilirozida și flavonoide similare cu cele din sunătoare, de tipul kaempferolului. Iar din această perspectivă, putem spune că „vânează” substanțele de risc ce ar putea cauza pe viitor apariția unor maladii sau chiar nașterea celulelor canceroase.
O cană de ceai de tei pe zi este o metodă bună de relaxare, chiar ar putea deveni un obicei sănătos similar cu tradiția britanică (tea o’clock). Compușii din aceste flori au proprietatea de a induce un sentiment de pace și eliberare, fiind un strașnic luptător împotriva anxietății.
Antioxidanții vor fi aduși din nou în discuție, datorită altui efect ce îl manifestă la nivelul corpului, anume cel de antiinflamator. Ceaiul de tei, cât și cel de salvie, reprezintă un bun analgezic ce diminuează durerea și ajută la micșorarea umflăturilor.
Un studiu de 8 săptămâni făcut în SUA asupra a 50 de femei ce au fost diagnosticate cu artrită reumatoidă, în care s-au oferit 500mg de quercetină (antioxidant prezent în ceaiul de tei), a dat rezultate categorice de ameliorare, atât a durerii, cât și a inflamației.
Acesta prezintă calități diuretice, în trecut fiind luat în timpul febrelor pentru a transpira mai mult, deci a răcori corpul. Febra fiind o tehnica a organismului uman de a distruge microbii, însă nu dă întotdeauna roade și poate induce moartea (un posibil alt mecanism prin care se oprește răspândirea microbilor). Specialiștii susțin faptul că substanțele au această proprietate, dar nu sunt siguri dacă au cantități suficient de mari.
Un alt efect demonstrat este și scăderea hipertensiunii vasculare. La nivelul corpului au loc zilnic milioane de reacții chimice într-o ordine pe care numai el le știe. Iar cum realizează această funcție ceaiul de tei, este o cerință la care oamenii de știință dau din umeri, însă efectul este adevărat.
Tubul digestiv este, de asemenea, o parte a corpului ce este influențată de substanțele din florile de tei. Efectul este unul de relaxare, asemănător cu cel al ceaiului de coada șoricelului, însă unele statistici arată că are și proprietatea de a lupta împotriva bacteriilor ce provoacă diaree, deci și rol de antibiotice, asemănător ceaiului de cimbru.
În cadrul testelor făcute și oamenii ce consumă ceai de tei prezentați la spital, s-a înregistrat faptul că ceaiul de tei aproape că nu are nicio contraindicație. Un consum excesiv de ceai ar putea cauza probleme la nivelul inimii, însă studiile au arătat că chiar și așa, cazurile sunt rare. S-au înregistrat cazuri cu persoane alergice, iar în cazul acestora, evident, nu este o idee bună consumul.
Nu se recomandă a se administra ceaiul de tei în cazul în care aveți probleme de inimă fără acordul doctorului specialist. La fel ca și ceaiul de mentă, sau orice alt ceai, cantitățile excesive pot duce la dezvoltarea unor maladii. Cantitățile mici și regulate fiind cele ce pot arăta cu adevărat calitatea acestei plante, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News