După recoltare, frunzele de ceai negru trec printr-un proces de oxidare. Oxidarea poate oferi ceaiului negru beneficii nutriționale.
Ceaiul este a doua cea mai consumată băutură din lume, după apă. După recoltare, frunzele de ceai negru trec printr-un proces de oxidare. Oxidarea are loc atunci când frunzele rămân expuse la aer mult timp. Enzimele descompun substanțele chimice din frunze, producând culoarea maronie și mirosul familiar. Oxidarea poate oferi ceaiului negru beneficii nutriționale care nu sunt prezente în ceaiul verde, conform medicalnewstoday.com.
De exemplu, nutrienții din ceaiul negru pot reduce riscul de apariție a mai multor tipuri de cancer, pot proteja inima împotriva aterosclerozei și pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale sănătoase.
Ceaiul negru este o sursă de antioxidanți. Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile din organism care rezultă atât din procese naturale, cât și din presiunile mediului.
Corpul poate elimina radicalii liberi, dar dacă se acumulează prea mulți, aceștia pot deteriora sau modifica celulele din organism.
Aceste modificări pot contribui la dezvoltarea multor boli și afecțiuni, cum ar fi ateroscleroza și unele tipuri de cancer.
Radicalii liberi pot contribui la această afecțiune.
Un studiu de hamster din 2004 a sugerat că consumul de ceai negru sau ceai verde ar putea preveni dezvoltarea aterosclerozei.
O analiză sugerează că consumul a trei sau mai multe căni de ceai pe zi ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor coronariene.
Cu toate acestea, este important de reținut că ceaiul negru conține cofeină, iar consumul a mai mult de trei căni pe zi ar contribui cu o cantitate semnificativă de cofeină la aportul zilnic al unei persoane.
În 2013, cercetătorii au găsit dovezi care sugerează că persoanele care beau patru cești de ceai negru sau mai mult pe zi aveau un risc mai mic de accident vascular cerebral.
Descoperirile citate de Institutul Național al Cancerului (NCI) sugerează că polifenolii din ceai pot scădea riscul de creștere a tumorii.
În special, ceaiul negru poate ajuta la reducerea riscului de cancer de piele, sân, plămân și prostată.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma dacă consumul de ceai poate ajuta sau nu la reducerea riscului.
Descoperirile unui studiu din 2015 au sugerat că ceaiul negru poate reduce tensiunea arterială diastolică și sistolică.
Consumul de ceai negru pare să anuleze impactul unei mese bogate în grăsimi asupra tensiunii arteriale.
Unele cercetări au sugerat că consumul de ceai ar putea ajuta la reducerea riscului de diabet.
Într-un studiu, persoanele cu diabet zaharat de tip 2 au consumat diferite cantități de extract de ceai negru pe o perioadă de 4 săptămâni. Autorii au concluzionat că consumul regulat de ceai negru ar putea avea efecte antioxidante și antiinflamatorii pentru persoanele cu această afecțiune.
Pot exista anumite riscuri la consumul de ceai negru.
Toate ceaiurile preparate conțin minerale care, în exces, pot fi otrăvitoare.
Plumbul și aluminiul sunt prezente în ceai. În doze mari, aceste metale grele pot fi toxice pentru oameni. Urme minore de arsen și cadmiu pot fi prezente și în unele ceaiuri, dar nu în cantități nocive.
Ceaiul negru are, de asemenea, niveluri ridicate de mangan. Organismul are nevoie de acest mineral, dar poate fi toxic în exces.
Cu cât ceaiul se prepară mai mult timp, cu atât concentrația acestor elemente toxice va fi mai mare. Prepararea ceaiului timp de maxim 3 minute poate reduce riscurile.
Ceaiul negru conține aproximativ 2-4% cofeină.
Persoanele care sunt sensibile la cofeină pot prezenta insomnie, anxietate, iritabilitate sau stomac deranjat atunci când consumă ceai în cantități mari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News