Consumul zilnic de ceai de ghimbir și turmeric te poate ajuta să îți îmbunătățești sănătatea. Iată cum influențează această băutură organismul tău.
Începerea zilei cu energie și motivație pentru a face față provocărilor nu este întotdeauna ușoară. De fapt, multe persoane au nevoie de anumite ritualuri pentru a reuși acest lucru. Unii preferă să facă un duș imediat după ce se trezesc, pentru ca apa să îi ajute să se revigoreze complet, iar alții aleg să ia un mic dejun care să le ofere energie, cum ar fi un măr sau, cea mai frecventă opțiune, o cafea bună. Găsirea unei metode de a începe ziua cu entuziasm și în mod pozitiv nu este întotdeauna simplă, iar pentru unii oameni asta înseamnă consumul unui ceai de ghimbir și turmeric.
Această băutură nu este cea mai obișnuită, așa cum spuneam, însă ingredientele sale principale au devenit două dintre cele mai recomandate pentru îngrijirea sănătății, datorită numeroaselor beneficii pe care le aduc. Turmericul și ghimbirul sunt folosite încă din antichitate datorită proprietăților lor medicinale. Consumul lor sub formă de infuzie este mai simplu, deoarece astfel te asiguri că dozele sunt adecvate. Dar ce efecte are consumul acestui ceai la micul dejun în fiecare zi?
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Începerea zilei cu un ceai de ghimbir și turmeric poate fi o idee bună. De fapt, nu contează prea mult momentul zilei în care îl consumi, beneficiile vor fi aceleași fie că îl bei la micul dejun, fie ca supliment la gustare, efectele asupra organismului vor fi similare.
Ambele plante sunt foarte cunoscute pentru proprietățile lor medicinale, așadar o infuzie care le conține pe amândouă nu poate decât să îți aducă beneficii, atâta timp cât o consumi cu moderație, în cadrul unei diete variate și echilibrate și, dacă este posibil, însoțită de un stil de viață activ, cu exerciții fizice.
Turmericul conține curcumină, un puternic antiinflamator al cărui efect asupra bolilor cronice este încă studiat. Ghimbirul, pe de altă parte, este utilizat frecvent pentru a alina problemele digestive și pentru a preveni infecțiile, datorită proprietăților sale antibacteriene și antivirale. Conține compuși fenolici, în principal gingerol, cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante.
Inflamația cronică favorizează dezvoltarea unor boli precum afecțiuni cardiovasculare, cancer și diabet, așadar consumul unei infuzii încărcate cu proprietăți antiinflamatorii poate contribui la reducerea acesteia. De asemenea, poate fi eficientă în tratarea bolilor ale căror simptome sunt asociate cu inflamația articulațiilor, cum ar fi artrita reumatoidă.
În plus, consumul de ghimbir a fost asociat cu o pierdere mai mare în greutate, iar consumul de turmeric cu o eliminare mai eficientă a toxinelor, deoarece curcumina stimulează enzimele hepatice responsabile de acest proces. Turmericul promovează, de asemenea, un bun flux sanguin, protejând împotriva bolilor de inimă.
În ciuda numeroaselor sale beneficii, consumul în exces al acestei infuzii de ghimbir și turmeric nu va face ca efectele sale să fie mai eficiente; de fapt, se recomandă întotdeauna să fie consumată cu moderație. Curcumina conținută de turmeric poate provoca balonare sau poate afecta vezica biliară atunci când este consumată în cantități mari. De asemenea, atât turmericul cât și ghimbirul au demonstrat un anumit efect anticoagulant, prin urmare nu se recomandă în cazul în care se administrează medicație anticoagulantă, deoarece ar putea provoca interacțiuni. Din același motiv, nu se recomandă consumul lor în cazul persoanelor care urmează să fie supuse unei intervenții chirurgicale.
De asemenea, nu se recomandă persoanelor care suferă de diabet sau care iau medicamente pentru controlul nivelului de zahăr, nici în cazul sarcinii sau al alăptării. În orice caz, dacă există vreo nelămurire cu privire la adecvarea consumului acestui tip de infuzii, cel mai bine este să consultăm medicul de familie sau un specialist în care avem încredere, care va fi cel mai în măsură să ne ofere sfaturi, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Anca Murgoci