Dr. Şerban Damian a vorbit astăzi, la Interviurile Spectacola şi DCNews, despre cât de importantă este hidratarea mai ales în perioada pandemică dar şi în viaţa de zi cu zi, îndeosebi în sezonul cald când temperaturile depăşesc limita de confort termic.
Dr. Șerban Damian vine în faţa cititorilor DCNews cu informaţii utile legate de hidratare şi cât de importantă este aceasta atunci când ţinem dietă, dorim să slăbim sau pur şi simplu să ne fortificăm organismul pentru a face faţă bolilor. Hidratarea este esenţială pentru a ne menţine sănătoşi iar dacă vrem să fim în cea mai bună formă suntem sfătuiţi să consumăm cât mai des fructe şi legume şi să nu uităm nici de cele 8 pahare cu apă pe zi. "Un nivel bun de hidratare ne ajută să ne menţinem sănătoşi. Recomand consumul de ceaiuri în mod frecvent, îndeosebi ceaiul verde care este bogat în antioxidanţi. Toate acestea nu sunt neapărat soluţii miraculoase, nu ne scapă de boli, nu ne vindecă de cine ştie ce afecţiuni, ci ne dau şansa de a avea un organism mai puternic, un sistem imunitar eficient şi în felul acesta ne îmbolnăvim mai rar sau cel puţin facem forme mai uşoare de boală." spune Dr. Damian.
Întrebat dacă fiecare dintre noi ar trebui să consumăm acei doi litri de apă pe zi, echivalentul a opt pahare, Dr. Șerban Damian a venit cu lămuriri: "Această valoare este medie. E clar că pentru un copil mic sau o persoană cu o masă corporală mare nu se aplică. Nici în cazul celor care fac un efort susţinut sau stau mult timp într-un mediu cu temperaturi crescute. Recomandarea de doi litri de apă pe zi nu este o constantă, e pur şi simplu orientativ. Mai degrabă ne putem ghida după această formulă: 35ml/kg corp/zi, putem să ne facem singuri calculele. Spre exemplu, pentru o persoană de 60 de kilograme, un consum de 2 litri pe zi e suficient. Pentru cineva de 100 kg vorbim deja de o cu totul altă valoare, la fel şi pentru una de 40 kg. Să nu uităm că aceasta este o valoare în condiţii de temperatură constantă optimă, dar vara, de pildă, cantitatea se poate dubla, mai ales dacă se face şi efort fizic. În astfel de cazuri, nu e nimic ieşit din comun dacă o persoană consumă 4-5 litri de lichide pe zi."
"Noi avem mai multe surse de hidratare. Să nu ne imaginăm că trebuie să stăm în permanenţă cu sticla de apă de 2 litri lângă noi şi, fie că ne e sete sau nu, bem pentru că aşa trebuie. Dacă mănânci fructe şi legume, dacă bei lapte, ceai, cafea, dacă mănânci supă... orice, toate acestea, având o compoziţie crescută de apă, aduc un aport considerabil de lichid în organism şi se consideră sursă de hidratare. Nu e nimic greşit să-ţi pui pe hârtie ce ai mâncat şi ai băut, să ţii o evidenţă şi să faci un calcul al volumului de lichide din ziua respectivă, orientativ. Vei vedea că minim jumătate din cantitatea de lichide o acoperi deja din alimente. Şi atunci nu mai e deloc un calvar să bei apă.
În general, în sezonul rece avem tendinţa să bem mai puţină apă. Vara, în schimb, prin transpiraţie, pierdem lichide şi, evident, căutam să ne hidratăm mai des. Dr. Damian spune că, totuşi, pot fi şi cazuri când şi în anotimpul rece putem consuma aceleaşi cantităţi de lichide dacă avem un stil de viaţă activ, facem mişcare sau practicăm sport: "Se întâmplă să fie şi invers. Dacă iarna mergi mult pe jos, dai la lopată să cureţi zăpada şi transpiri iar vara stai mai mult în casă unde ai aer condiţionat şi nu simţi nevoia de hidratare, iată că se întâmplă ca în sezonul rece să consumăm mai multe lichide decât în toiul verii. Aceste recomandări de care vorbeam sunt adaptate pe nevoile fiecăruia şi pot fi oricând particularizate, e bine să avem în vedere şi aceste aspecte."
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News