Disputele cu rudele cresc riscul de apariţie a anginei pectorale, susţin cercetători de la Universitatea din Copenhaga, care avertizează de asemenea că situaţia se agravează atunci când există probleme în relaţii cu copiii sau cei dragi, relatează sâmbătă Reuters, citând un articol apărut în ediţia de vineri a publicaţiei The Daily Mail.
În schimb, o relaţie tensionată cu vecinii nu dăunează atât de mult inimii, conform aceloraşi oameni de ştiinţă. Oamenii de ştiinţă explică această situaţie prin faptul în timpul unei comunicări tensionate cu rudele creşte nivelul de stres, dar un rol îl au şi particularităţile caracterului individual.
Printre simptomele anginei pectorale se remarcă durerea sau disconfortul în piept. Adesea, angina are drept cauză boli cardiace coronariene, informează Agerpres
În total, la studiu au participat peste 4.500 de bărbaţi şi femei din Danemarca, care nu aveau niciun fel de simptome ale bolilor cardiovasculare în momentul începerii experimentului. Participanţii la studiu au fost împărţiţi în două grupe. Unii la începutul experimentului aveau 40 de ani, alţii - 50. Starea lor generală a fost monitorizată timp de şase ani. Voluntarii au fost rugaţi să răspundă la întrebări despre starea lor de sănătate şi relaţiile personale.
S-a constatat că reproşurile partenerei (partenerului) au accentuat de patru ori riscul de angină pectorală, în timp ce problemele cu copii şi rudele - mai mult de două ori.
Aproximativ 9% din persoanele incluse în experiment au dezvoltat angină pectorală în cei şase ani de experiment. Sexul acestora nu a fost considerat relevant pentru studiul respectiv
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu