Un ceas Rolex, purtat de un prizonier britanic în timpul ''Marii Evadări'' din 1944, a fost vândut la licitație cu 189.000 de dolari.
Un ceas Rolex purtat de un prizonier britanic în timpul Marii Evadări din lagărul de concentrare nazist Stalag Luft III a fost vândut la o licitaţie pentru 189.000 de dolari (178.000 de euro), joi, la New York, informează Agerpres, citând AFP.
Suma finală pentru ceas, vândut unui cumpărător anonim, a fost mai mică faţă de valoarea estimată de Christie's înainte de vânzare, de 200.000 - 400.000 de dolari.
Ceasul Rolex 3525 "Monoblocco" i-a aparţinut locotenentului Gerald Imeson din cadrul Royal Air Force, închis în lagărul german Stalag Luft III al Luftwaffe, la Zagan în Silezia, Polonia.
El l-a purtat în noaptea de 24 martie 1944, când un grup de soldaţi aliaţi a realizat evadarea îndrăzneaţă care a inspirat celebrul film american din 1963 "The Great Escape", de John Sturges, cu Steve McQueen.
Gerald Imeson a comandat ceasul de la Rolex din Elveţia, care l-a expediat prin Crucea Roşie în lagărul de prizonieri situat în apropierea oraşului polonez Zagan, potrivit Christie's.
Ceasul din oţel, cu cadran şi ace luminiscente negre, a fost "determinant în planificarea şi execuţia" tentativei lor de eliberare, a precizat casa de licitaţii. Potrivit Christie's, ceasul lui Imeson ar fi fost folosit pentru a calcula timpul necesar prizonierilor pentru a trece prin tunelurile folosite pentru evadare şi a cronometra patrulele gardienilor lagărului.
Imeson ar fi purtat ceasul Rolex Oyster Chronograph când era al 172-lea la rând pentru a scăpa.
Din cei 200 de prizonieri care au participat la plan, 76 au evadat pentru scurt timp. Imeson nu se număra printre ei. Toţi bărbaţii, cu excepţia a trei dintre ei, au fost capturaţi, iar 50 au fost executaţi.
Imeson a fost eliberat dintr-un alt lagăr de prizonieri la sfârşitul conflictului, în 1945. El a purtat ceasul până la moartea sa, în 2003, la vârsta de 85 de ani.
Ceasul, scos la licitaţie pentru prima dată în Marea Britanie în 2013, a fost vândut împreună cu alte câteva obiecte, inclusiv un fluier al Royal Air Force.
Un Renault Fuego GTS din 1983, cadoul familiei Nicolae şi Elena Ceauşescu pentru fiica lor, Zoia, cu prilejul căsătoriei acesteia, a fost adjudecată la preţul de 20.000 de euro la o licitaţie organizată de Casa Artmark.
Autoturismul, care a fost folosit pentru deplasări în afara Bucureştiului, a fost scos la vânzare la preţul de pornire de 500 de lei. Maşina a fost comandată special pentru Zoia Ceauşescu la Uzinele Renault din Franţa şi a costat peste 57.000 de franci. De procurarea Renaultului Fuego GTS s-a ocupat serviciul specializat al Securităţii, potrivit Artmark. După evenimentele din 1989, automobilul a fost pus sub sechestru de către Procuratura generală.
În 1996, printr-o ordonanţă a Procuraturii s-a dispus încetarea urmăririi penale şi restituirea bunurilor personale. În cadrul licitaţiei 'The perfect pair' au fost adjudecate şi un Fiat 124 Spider din 1973 la 18.500 de euro, un Mercedes SL308 decapotabil din 1982 la 17.000 de euro şi un Jaguar XJR din 1994 la preţul de 6.250 de euro. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu