”Ceasul Apocalipsei” se menține setat la 90 de secunde de miezul nopții, la fel ca în 2023.
”Ceasul Apocalipsei” rămâne setat la 90 de secunde de miezul nopții, la fel ca anul trecut, a anunțat organizația The Bulletin of The Atomic Scientist, subliniind că amenințarea războiului nuclear se menține aproape, în contextul conflictului din Ucraina, dar și al războiului din Fâșia Gaza, la care se adaugă problema încălzirii globale, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Anunțul cu privire la ”Ceasul Apocalipsei”, făcut la Washington, arată că nivelul perceput al amenințării este la fel de sever ca cel din 2023. Printre amenințările din acest an se numără amenințarea nucleară, încălzirea global, dar și tehnologiile cu potențial disruptiv, precum inteligența artificială (AI), care a luat o mare amploare în ultima vreme, dar și noile biotehnologii.
”Punctele fierbinţi de conflict din diferite zone ale lumii poartă ameninţarea escaladării nucleare, schimbările climatice produc deja moarte şi distrugeri, iar tehnologiile disruptive, aşa cum sunt AI-ul şi cercetările biologice progresează mai rapid decât pot ţine pasul măsurile de siguranţă menite pentru ele”, a declarat pentru Reuters Rachel Bronson, directorul executiv al organizaţiei, care are sediul la Chicago. Ea a precizat că păstrarea aceleiaşi setări de anul trecut nu înseamnă că lumea trece printr-o perioadă de stabilitate.
”O încheiere durabilă a războiului din Ucraina pare departe, iar folosirea arsenalului nuclear de către Rusia în acest conflict rămâne o posibilitate serioasă. Anul trecut Rusia a transmis numeroase semnale îngrijorătoare în acest sens”, a mai susţinut Bronson.
Situaţia din Fâşia Gaza este de asemenea îngrijorătoare. ”În calitate de putere nucleară, acţiunile Israelului sunt în mod clar relevante pentru discuţia cu privire la Ceasul Apocalipsei. Posibilitatea escaladării conflictului în întreaga regiune ne îngrijorează în special, putând rezulta un război convenţional de mare amploare ce ar putea atrage implicarea mai multor puteri nucleare sau care sunt aproape de a deveni puteri nucleare”, a mai susţinut Bronson.
Una dintre cele mai importante evoluții tehnologice din ultimul an a fost reprezentată de progresul dramatic al inteligenței artificiale generative.
”Inteligența artificială are un mare potențial de a amplifica dezinformarea și de a corupe mediul informațional de care depinde democrația. Eforturile de dezinformare potențate de IA ar putea fi un factor care să împiedice lumea să facă față în mod eficient riscurilor nucleare, pandemiilor și schimbărilor climatice.
Utilizările militare ale IA se accelerează. Inteligența artificială este deja utilizată pe scară largă în domeniul informațiilor, al supravegherii, al recunoașterii, al simulării și al instruirii”, potrivit comunicatului The Bulletin of The Atomic Scientist.
Fondat în 1945 de Albert Einstein, J. Robert Oppenheimer și oamenii de știință de la Universitatea din Chicago, care au contribuit la dezvoltarea primelor arme atomice în cadrul Proiectului Manhattan, Bulletin of the Atomic Scientists a creat, doi ani mai târziu, Ceasul Apocalipsei (Doomsday Clock), folosind imagistica apocalipsei (miezul nopții) și limbajul contemporan al exploziei nucleare (numărătoarea inversă până la zero) pentru a transmite amenințările la adresa umanității și a planetei, potrivit prezentării de pe site-ul oficial al Buletinului.
Prima oară ceasul a fost fixat la ora 23:53:00 și apoi, în fiecare an, a fost dat înainte sau înapoi în funcție de amenințările cu care s-a confruntat omenirea.
Citește și: Imaginile spectaculoase pe care le-a ”prins” Hubble de ziua ta
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News