Ţeapa cu ceasurile "Swiss-made". Unde sunt produse

Cei care cumpără un ceas cu eticheta 'Swiss-made' (produs în Elveţia) crezând că este vorba de un ceas 100% elveţian ar putea să se înşele.

Cei care cumpără un ceas cu eticheta 'Swiss-made' crezând că este vorba de un ceas produs în întregime în Elveţia ar putea să se înşele, în condiţiile în care o parte din componente precum cadranele, geamul sau cutiile ceasurilor sunt produse în China, Thailanda sau Mauritius, pentru ca la final să ajungă în ceasurile care sunt vândute sub eticheta 'Swiss-made', informează Reuters.

Regulile pentru producătorii care doresc să beneficieze de prestigioasa etichetă 'Swiss-made', pentru care cumpărătorii sunt dispuşi să plătească o primă, au fost înăsprite în acest an. Cerinţa cheie este ca 60% din costurile de producţie să fie suportate în Elveţia, faţă de pragul de 50% în trecut care se aplica doar mecanismului principal al ceasului.

Noi reguli "Swiss-Made"

Noile reguli sunt menite să crească încrederea cumpărătorilor în eticheta 'Swiss-made' şi să protejeze industria elveţiană de orologerie de concurenţă, în special cea asiatică. Însă înăsprirea regulilor a făcut mai dificilă reducerea costurilor pentru producătorii de ceasuri elveţiene mai ieftine într-un moment în care industria trece printr-o criză severă. În schimb, au permit producătorilor de ceasuri mai scumpe să majoreze ponderea componentelor care vin din Asia pentru a-şi proteja marjele de profit.

"După ce regulile referitoare la 'Swiss-made' au fost înăsprite avem mai puţine comenzi, nu mai multe. Unii din clienţii noştri ne cer să producem jumătate din componente în China pentru ca să putem fi mai ieftini", a declarat Alain Marietta, de la producătorul de cadrane Metalem, care are sediul în oraşul Le Locle, în cantonul Neuchâtel, leagănul industriei elveţiene de orologerie.

Mărcile de ceasuri cele mai accesibile au dificultăţi în a face profit în Elveţia din cauza salariilor ridicate, marjelor reduse şi concurenţei străine intense care împiedică producătorii elveţieni să majoreze preţurile. Datele publicate de Federaţia industriei elveţiene de orologerie arată că exporturile de ceasuri cu preţuri de până la 600 de franci (514 euro) au scăzut cu 11% în primele zece luni ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, faţă de o creştere de 2,4% pentru toate categoriile de ceasuri.

Ceas Elvetian

În ultimii ani au apărut companii specializate care oferă mărci de ceasuri care beneficiază de eticheta 'Swiss-made', chiar dacă delocalizează la maxim producţia de componente în ţările cu costuri reduse. De exemplu, EOS Watch Development promite pe site-ul său de Internet să livreze ceasuri 'Swiss-made' care permit clienţilor să facă economii prin combinarea furnizorilor elveţieni cu cei asiatici.

Ceasurile de lux, vanzări de criză

Pe segmentul ceasurilor de top, unde un exemplar se vinde pentru mai multe mii de franci, scăderea puternică a cererii după criza financiară din 2008 a dus la diminuarea profiturilor.

"Unele mărci de lux care anterior nici nu concepeau să cumpere componente din străinătate din motive de etică dar şi pentru că preţul de comercializare al produselor lor este unul excesiv, permit în prezent acest lucru" a spus un producător elveţian de cadrane care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

Potrivit acestuia propria sa companie produce cadranele în special în Mauritius, unde salariile sunt mult mai mici, dar datorită unor operaţiuni tehnice realizate în Elveţia aceste cadrane pot beneficia de eticheta 'Swiss-made'. Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel