Ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, a anunțat la DCNEWS LIVE, că va fi implementată o bancă de dezvoltare a statului, pentru cofinanțarea proiectelor din fonduri europene.
Banca de dezvoltare a statului, pe model francez și polonez
"Încercăm și deja suntem în plin proces de implementare a unei bănci de dezvoltare, adică vrem inclusiv să introducem un astfel de mecanism pentru că am simțit, mai ales în această perioadă 2007-2013, în primul exercițiu financiar de atragere a fondurilor de la Uniunea Europeană, că atât autoritățile publice, dar și companiile private au avut o problemă, în principal, în a cofinanța aceste proiecte și atunci ideea acestei bănci de dezvoltare, care să funcționeze în cadrul EximBank-ului sau al CEC-ului sau în colaborare cu ambele instituții bancare devine din ce în ce mai stingentă și urmează să fie operată cât de curând. Eu cred că până la jumătatea acestui an, această bancă va reuși să fie implementată. Deja sunt doi specialiști, președintele EximBank-ului, dar și unul din secretarii de stat de la Ministerul Finanțelor care au început schimbul de scrisori cu băncile de dezvoltare din Franța și din Polonia, astfel încât să vedem această bună practică de acolo și s-o aducem aici", a declarat ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, la DCNEWS LIVE.
Credite cu garanția statului
"Banca statului va da credite cu garanția statului, destul de importantă, vrem să mergem până la 80%, chiar 100%, și va credit atât autorităților publice locale, cât și firmelor, dar și persoanelor fizice, pe programe punctuale, urmând ca această garanție să fie acoperită din fondul de garantare, respectiv fondul de contra-garantare", a precizat ministrul Finanțelor.
Darius Vâlcov a adăugat că "ghișeele vor fi cele ale EximBank-ului și, probabil, ale CEC-ului. O vom constui pe structura celor două instituții bancare. Principalul scop este de a asigura cofinanțarea, atât pentru mediul privat, cât și pentru autorităților publice locale".
Modelul Prima casă. Dobândă foarte mică
"Sistemul prin care acordăm acești bani este unul de garantare, aproximativ la fel ca și la Prima Casă", a adăugat ministrul, la DCNEWS LIVE, precizând că "nu toate creditele sunt neperfomante, iar banii de împrumut pot fi aduși de la orice bancă europeană, sunt foarte multe care și-au exprimat dorința să participe, pentru că se aplică și o dobândă foarte mică".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News