Galleria dell'Accademia, unul dintre cele mai importante muzee din Florenţa, printre ale cărui exponate se află şi celebra statuie 'David', realizată de Michelangelo, a rămas fără directorul său german, Cecile Hollberg, informează DPA.
Galleria dell'Accademia, unul dintre cele mai importante muzee din Florenţa, printre ale cărui exponate se află şi celebra statuie 'David', realizată de Michelangelo, a rămas fără directorul său german, Cecile Hollberg, informează DPA. Într-un interviu acordat joi pentru cotidianul italian Corriere della Sera, Cecile Hollberg, care este istoric, s-a plâns de faptul că a fost 'concediată' fără menajamente, ca urmare a unei 'contra-reforme' implementate de guvernul populist italian.
'În seara zilei de vineri, 9 august, am aflat dintr-un e-mail primit de la ministrul Culturii că voi rămână fără loc de muncă începând din 22 august. Concediată', a declarat ea. 'Nimeni nu mi-a oferit vreo explicaţie despre acest fel foarte neobişnuit de a te comporta într-un stat democratic', a adăugat Cecile Hollberg, care se aştepta să rămână în această funcţie până la încheierea contractului său, în luna noiembrie.
Cecile Hollberg a fost unul dintre experţii angajaţi de statul italian în 2015 pentru a conduce mai multe instituţii culturale publice, în urma unei reforme implementate de fostul guvern de centru-stânga al Italiei. Acea reformă a oferit experţilor străini posibilitatea de a conduce muzee italiene, cărora le-a fost acordată şi o mai mare autonomie financiară şi managerială, într-o încercare de a moderniza modul în care aceste instituţii sunt administrate.
Guvernul pus în funcţie anul trecut în Italia - şi care a fost dizolvat în această săptămână - s-a opus reformei, iar actualul ministru demisionar al Culturii, Alberto Bonisoli, care face parte din formaţiunea politică Mişcarea Cinci Stele, a depus eforturi pentru a modifica mai multe aspecte ale iniţiativei fostului guvern italian. Cecile Hollberg a fost concediată pentru că Galleria dell'Accademia a fuzionat cu Galeria Uffizi, un alt muzeu celebru din Florenţa, condus de germanul Eike Schmidt. Cecile Hollberg consideră că acea fuziune reprezintă o eroare:
'Uffizi este un muzeu dedicat epocii Medici, în timp ce noi nu suntem asta, noi suntem ceva diferit şi trebuie să avem un management diferit'. Alături de ea, şi alţi experţi străini care conduc în prezent muzee italiene au anunţat că doresc să părăsească această ţară, invocând ca motiv principal ostilitatea guvernului de la Roma.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News