Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) a depus plângere penală în cazul unei persoane cu dizabilităţi căreia i s-a încălcat dreptul la vot.
Plângerea este îndreptată împotriva reprezentantului Primăriei din comuna Curcani, judeţul Călăraşi, care, în opinia CEDCD, în mod voit şi ostentativ, a încălcat dreptul la vot al unei persoane cu dizabilităţi grave, aflate în imposibilitatea de a se deplasa la secţia de votare. 'În fapt, în data de 25 mai 2019, în jurul orei 18,00, conform prevederilor legale, pentru a-şi putea exercita dreptul la vot la alegerile pentru Parlamentul European din data de 26 mai 2019, tatăl Nicoletei a depus cererea pentru deplasarea unei urne speciale la domiciliu.
Doamna secretar a Primăriei din Curcani a refuzat în mod nejustificat, conştient şi intenţionat să-i garanteze respectarea dreptului constituţional la vot şi să ia măsurile necesare prevăzute de lege pentru deplasarea urnei speciale la domiciliu, susţinând că aceasta se poate deplasa singură şi minimizând condiţia acesteia, în ciuda faptului că a furnizat dovada dizabilităţii (grad de handicap grav cu asistent personal) şi a evidenţei dizabilităţii motorii a Nicoletei (supusă unui număr de 4 operaţii, iar în prezent poartă proteză)', se arată într-un comunicat al Centrului European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi.
Secretara primăriei a refuzat să primească cererea Nicoletei pentru deplasarea urnei mobile, 'adoptând o atitudine ostilă faţă de părinţii acesteia şi ironizându-i condiţia', susţine CEDCD. 'Astfel, Nicoleta a fost pusă în imposibilitatea de a se deplasa fizic la secţia de vot, nu a putut să-şi exercite dreptul constituţional la vot în data de 26 mai 2019, prin acţiunile doamnei secretar, ce au avut drept rezultat fapta prevăzută de legea penală - împiedicarea exercitării drepturilor electorale. Mai mult, refuzul înregistrării cererii Nicoletei de către secretara Primăriei din Curcani reprezintă o formă gravă de abuz în serviciu, aceasta nefiind în măsură să se pronunţe pe fondul cererii şi neavând dreptul, în calitatea domniei sale de funcţionar public, să refuze înregistrarea cererii unui cetăţean', precizează sursa citată. Mai mult, reprezentanţii Centrului reclamă că procedura de solicitare a urnei mobile stabilită prin decizia BEC conţine prevederi care îngrădesc exercitarea dreptului la vot al persoanelor cu dizabilităţi şi ridică bariere obiective excesive.
'Astfel, persoanele cu dizabilităţi/nedeplasabile, în ciuda limitărilor personale în virtutea cărora necesitau urna mobilă, au fost obligate să depună o cerere scrisă la sediul Comisiei BEJ, doar în preziua alegerilor, în intervalul 18,00 - 20,00. Mai mult, nu a fost luată nicio măsură proactivă de informare publică adecvată a populaţie cu privire la aceste limitări', se mai arată în comunicat. CEDCD anunţă că a primit sute de sesizări în ziua alegerilor de la persoane cu dizabilităţi care au întâmpinat probleme. 'Pe parcursul zilei de 26 mai, organizaţia noastră a primit sute de sesizări online şi telefonice cu privire la diferitele forme de bariere ridicate în calea accesului la vot, iar acest fapt este de natură să ridice un semnal de alarmă deosebit de grav', a declarat preşedinte CEDCD, Maria Mădălina Turza.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News