Cei șase tineri maghiari care au acuzat România de încălcarea drepturilor umane, în 2018, pentru că au trebuit să dea două examene în plus față de colegii lor, au primit decizia Curții Europene pentru Drepturile Omului.
Judecătorii CEDO au decis, cu majoritate de 5 la 2, că drepturile solicitanților Katalin-Ibolya Ádám, Krisztián Petres, Ernõ Bakos, Norbert Ambrus, Csaba-Lajos Forika și Csaba Maxem nu au fost încălcate în momentul în care au susținut examenul de bacalaureat.
„Privind succesiunea examenelor, Curtea a observat că elevii în situația solicitanților trebuie să treacă două teste în plus față de cei care studiază în limba română. Totuși, acel lucru a fost o consecință inevitabilă a propriei alegeri de a fi educați în maghiară. Într-adevăr, nu există obligație prin lege pentru elevii minoritari să studieze în limba lor.
Și mai mult, orarul examenelor a fost decis la începutul fiecărui an școlar și nu a fost prea diferit de la un an la altul, însemnând că elevii în cauză au avut suficient timp să se pregătească atât academic, cât și mental pentru examene. Nu am putut observa nici că programarea bacalaureatului, văzut ca întreg, a îngreunat situația solicitanților sau au avut în medie mai puțin timp de odihnă față de colegii români.
(...) Curtea nu a găsit vreo dovadă pentru a concluziona că aplicații au fost privați de dreptul de a studia în propria limbă sau că statul român a avut o agendă de a forța propria limbă maternă, așa cum au spus solicitanții”, se arată în documentul oficial al CEDO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu