Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi statul belgian pentru motivarea insuficientă a refuzului de a o extrăda în Spania pe o fostă prezumtivă membră a organizaţiei separatiste basce ETA, transmite AFP.
Maria Natividad Jauregui Espina este suspectată că a făcut parte din comandoul ETA (organizaţie autodizolvată în 2018) care l-a asasinat în 1981, la Bilbao, pe locotenent-colonelul Ramon Romeo.
Supranumită 'Pepona', ea a fost membră a 'comandoului Vizcaya între ianuarie şi iulie 1981 şi responsabilă, împreună cu restul membrilor, de diverse acţiuni teroriste îndreptate împotriva forţelor de securitate ale statului', a indicat Ministerul de Interne spaniol.
Justiţia spaniolă o suspectează că a tras asupra lui Ramon Romeo şi a emis împotriva ei, în 2004 şi 2005, două mandate de arestare europene (MAE).
Arestată în octombrie 2003 la Gand (Ghent), Jauregui Espina a fost eliberată de justiţia belgiană, care a refuzat să pună în executare MAE, motivând că detenţia în Spania ar fi expus-o pe femeie unor tratamente inumane sau degradante.
Un nou mandat de arestare, emis de Madrid în 2015, a fost respins un an mai târziu de justiţia belgiană din aceleaşi motive.
Sesizată de cei cinci copii ai ofiţerului asasinat, CEDO a considerat că 'un risc de tratament inuman şi degradant (...) poate constitui un motiv legitim pentru a refuza punerea în executare a unui MAE'. Curtea insistă însă că 'examenul efectuat de jurisdicţiile belgiene (...) nu a fost suficient de complet pentru a considera motivul invocat (...) ca fundamentat pe o bază factuală suficientă'.
CEDO face referire la faptul că justiţia belgiană 'nu a căutat să identifice un risc real' de rele tratamente, 'nici deficienţe structurale în ce priveşte condiţiile de detenţie în Spania', concluzionând că a fost încălcat articolul 2 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului şi condamnând statul belgian la plata a câte 5.000 de euro fiecărui reclamant drept daune morale, precum şi a 7.500 de euro drept cheltuieli de judecată.
Judecătorii insistă însă asupra unui punct, şi anume că această condamnare, chiar dacă rezultă dintr-o motivare insuficientă, 'nu implică în mod necesar' că Belgia trebuie să o extrădeze pe Maria Natividad Jauregui Espina.
Potrivit Curţii, Bruxellesul trebuie totuşi 'să asigure' că, în caz de extrădare, femeia 'nu va fi pericol de tratament contrar Convenţiei, în special articolului 3' (interzicerea tratamentelor umane sau degradante)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News