Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Ungaria pentru că i-a refuzat unui jurnalist accesul într-un centru de primire a solicitanţilor de azil, fără un motiv suficient, transmite AFP.
Curtea de la Strasbourg a fost sesizată în 2016 de Illés Szurovecz, un jurnalist ungar care lucra pentru un portal de informaţii şi căruia i s-a refuzat permisiunea de a face interviuri şi fotografii în centrul de primire de la Debreţin (est) pentru a relata despre condiţiile de viaţă de acolo.
Potrivit comunicatului emis de CEDO, instanţa 'nu a fost convinsă că restrângerea posibilităţii pentru reclamant de a întreprinde o asemenea muncă de cercetare, împiedicându-l astfel să relateze prin informaţii la prima mână despre o problemă ţinând de un interes public considerabil, şi anume criza refugiaţilor în Ungaria, era suficient justificată'.
Autorităţile ungare nu şi-au motivat interdicţia de acces decât prin 'raţiuni sumare, şi anume eventuale probleme pentru securitatea şi viaţa privată a solicitanţilor de azil', arată CEDO. Cei şapte judecători, printre care şi cel ungar, au considerat în unanimitate aceste motive ca insuficiente pentru a se restrânge libertatea de exprimare. 'A pune obstacole pentru accesul jurnaliştilor la informaţie riscă să-i descurajeze, chiar să-i împiedice să relateze informaţii exacte şi fiabile către public şi, prin urmare, să-şi joace rolul indispensabil de câini de pază', subliniază instanţa europeană.
CEDO nu a condamnat totuşi statul ungar la plata unei amenzi către jurnalist. 'Constatarea încălcării echivalează prin ea însăşi cu o satisfacţie echitabilă suficientă pentru dauna morală suferită', a indicat instanţa de la Strasbourg, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News