CEFC China, pe noul „Drum al Mătăsii"

CEFC China Energy Company Limited, una dintre primele zece companii private din China și pe locul 229 în topul Fortune Global 500, este unul dintre investitorii cei mai activi care folosesc noul „Drum al Mătăsii" în expansiunea afacerilor către Europa.

CEFC China  reuşea, la finele anului 2016, finalizarea a două tranzacţii de circa 1 miliard de dolari în două state europene prin achiziţionarea unor companii ce activează în domenii cheie ale businessului: piaţa imobiliară şi energie, scrie adevarul.ro.

Compania asiatică urmează îndeaproape strategia naţională a Chinei, lansată în 2013, care vizează integrearea diplomaţiei cu investiţiile strategice şi care are ca scop revializarea Drumului Mătăsii pentru dezvoltarea şi crearea unui traseu economic cu Eurasia şi Europa. Numai în 2015, peste 100 de miliarde de euro au fost investite de companii din China în afara graniţelor sale, cea mai mare parte din bani fiind cheltuiţi pentru refacerea noului „Drum al Mătăsii" şi crearea unei centuri economice care va cuprinde state din Asia şi Europa.

În acest context se înscrie şi noile invesiţii realizate de CEFC China. Prima tranzacţie, în valoarea de circa 312 milioane USD, a vizat achiziţia unei clădiri de birouri în Praga şi asigură companiei o consolidare a prezenţei în zonă, dar şi stabilirea cartierului general european în Republica Cehă.

„Considerăm Florentinum o excepţională oportunitate de afaceri şi o parte integrantă a strategiei noastre de a ne stabili cartierul general european în Republica Cehă" a declarat, după achiziţionarea clădirii, Chan Chauto, preşedinte al CEFC China. Complexul oferă 50.000 de metri pătraţi de birouri şi încă 8.000 de metri pătraţi de spaţii comerciale. Între chiriaşii actuali se numără Banca Chinei, HSBC Bank şi compania cehă RSJ Investment Group.

[citeste si]

Achiziţionarea clădirii de birouri din Praga completează o serie de alte invesţii realizate de CEFC în Cehia, precum achiziţia celui mai important producător de maşini unelte - Zdas, participaţii la producătorul de bere Lobkowicz, editura Empresa, clubul sportiv Slavia Praga şi în turism - o participatie semnificativa la linia aeriană Travel Service şi alte clădiri din centrul Pragăi (hotelurile Mandarin Oriental şi Le Palais sau clădirea istorică Zivnobanka).

În acest an, CEFC China, fondată de Ye Jianming, ocupantul locului al doilea al doilea în topul primilor 40 milionari, si-a majorat participaţia la grupul financiar ceh şi slovac J&T, de la 9,9% până la 50%, pentru suma de 980 mil. euro. De asemenea, de menţionat că milionarul chinez investeşte într-unul din cluburile de tradiţie din fotbvalul ceh, Slavia Praga, cumpărând stadionul echipei pentru o sumă de aproximativ 35 milioane de dolari, şi în care doreşte să investească pentru modernizare alte 51 de milioane de dolari.

Recent, Ye Jianming, preşedinte al CEFC China Energy Company Limited (CEFC China) a primit premiul Global Top 40 Young Business Leader din partea Revistei Fortune. Succesul CEFC este sustinut si de experienta angajatilor sai, fosti angajati ai unor companii puternici in sectorul de petrol si gaze (PetroChina, China National Petroleum Corp, Sinopec Corp).

România, un punct strategic important

A doua investiţie realizată la sfârşitul anul trecut, mult mai mare ca valoare decât cea din Cehia şi care defineste o altă direcţie de investiţii a CEFC China, este preluarea a 51% din KMG International (fostul Rompetrol Grup) de la compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan – KazMunayGas. Activele achiziţionate includ activităţile Rompetrol din România, Bulgaria, Moldova şi Georgia, dar şi unităţi de producţie precum rafinăriile Vega Ploieşti şi Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România, aflată în portul Constanţa.

Valoarea tranzactiei se ridică la circa 680 milioane USD şi a pus bazele parteneriatului strategic dintre Kazahstan şi China pentru dezvoltarea sectorului energetic din regiunea Mării Negre. Acesta va fi sustinut în viitor de investiţii de peste 3 miliarde USD din partea CEFC China în următorii 5 ani, dar şi de angajamentul KMG pentru aprovizionarea în următorii 15 ani cu o cantitate de 125 de milioane de tone de ţiţei a rafinăriilor Grupului. Miscarea CEFC China nu este una întâmplătoare, compania fiind implicată la nivel mondial în ample proiecte din sectorul de petrol şi gaze. Cea mai recentă este preluarea unei participaţii de 4%, pentru circa 900 milioane USD, dintr-un amplu zăcământ din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite) cu resurse totale estimate între 20 miliarde şi 30 de miliarde de barili de petrol.

În acelaşi timp, CEFC este prezentă alături de KMG în Franţa şi Spania, prin compania de retail şi trading cu produse petroliere Dyneff. Aceasta este unul dintre cei mai mari distribuitori independenţi de combustibil din Franţa, avand o infrastructură logistică atât în Franţa cât şi în Spania, cu capacităţi strategice de depozitare în porturile principale de la Marea Mediterană şi de la Atlantic.

Lămuriri despre strategia investiţională a CEFC China

La începutul anului, Forumul Contemporary Think Tank, împreună cu cea mai cunoscută companie chineză de consultanţă, Hujun Entrepreneurship Consulting Group, au găzduit forumul cu titlul „CEFC China: un gigant al antreprenoriatului privat implicat în revitalizarea Drumului Mătăsii. Li Su, fondatorul Hujun, a oferit celor interesaţi de strategia de investiţii a CEFC China câteva amănunte legate de acest aspect. El consideră că firmele chinezeşti au trecut prin trei stadii ale investiţiilor internaţionale: de la oameni de afaceri care construiesc legături internaţionale la companii private care achiziţionează resurse, apoi la marile investiţii ale companiilor de stat. „În prezent, explică ne aflăm în etapa de consolidare a Iniţiativei Drumului Mătăsii, în care companiile private şi capitalul financiar lucrează unii lângă alţii. Filosofia tradiţională chineză poate fi folosită pentru a sprijini dezvoltarea afacerilor. CEFC China, datorită experienţei şi lecţiilor învăţate în cursul dezvoltării Drumului Mătăsii, prezintă o teorie unică prin care combină esenţa celor cinci filosofii antice chinezeşti: Taoismul, Confucianismul, Legalismul, Mohismul şi Şcoala Diplomaţiei. CEFC China a aplicat aceste vechi înţelepciuni pentru a-şi îmbunătăţi planul strategic, a profita de oportunităţi de afaceri şi a înainta pe drumul Iniţiativei Drumului Mătăsii pentru marea renaştere chineză", explică Li Su.

Expertul spune că în această strategie comerţul cu petrol al CEFC China este doar o primă pagină. După etapa de acumulare, principala strategie a CEFC China va fi concentrarea asupra iniţiativei „O Cale, Un Drum" şi de a transforma oportunitatea la nivel macro a statului în marea strategie de dezvoltare a companiei.

La rândul său, Ye Jianming, preşedintele CEFC China, crede că „încrederea culturală este o încredere mai fundamentală, mai largă şi profundă". "Aceasta integrează idei moderne şi tradiţionale şi întăreşte energia pozitivă de a ajuta pe alţii să se realizeze înainte de a te realiza pe tine. În contextul globalizării, companiile chinezeşti au nevoie de un mod de gândire mai larg, care integrează şi interacţionează cu culturi din întreaga lume", consideră Ye Jianming, preşedintele CEFC China.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel