Cehia vrea să suplimenteze ajutorul pentru Ucraina, deși Kievul nu a cerut acest lucru

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Ministrul de Externe din Cehia pledează pentru ajutarea Ucrainei cu trupe, în contextul în care Kremlinul a mobilizat numeroase efective la granița de vest a Rusiei.

Desfășurarea de noi trupe NATO în țările din aripa sa de est este în interesul securității cehe și Cehia ar trebui să participe la aceasta, a declarat ministrul de externe al țării, Jan Lipavský, joi la Bruxelles.

În urma discuțiilor cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, Lipavský a dat asigurări că NATO rămâne unită în respingerea cererilor ruse care amenință suveranitatea cehă.

Guvernul ceh ia în considerare acordarea de ajutor suplimentar Ucrainei după ce a trimis muniție de artilerie. Miercuri, guvernul ceh a decis să livreze Ucrainei 4.000 de obuze în valoare de aproximativ 37 de milioane de coroane (1,5 milioane de euro). Totuși, Ucraina nu a solicitat încă asistența personalului ceh pe teritoriul său.

La sediul NATO, Lipavský a discutat, în special, despre tensiunea dintre Rusia și Ucraina. Occidentul se teme că Rusia va folosi 100.000 de militari pregătiți la granița cu Ucraina pentru a ataca un stat vecin și intenționează să evite invazia prin negocieri.

Cu toate acestea, pentru a-și susține propria securitate, NATO continuă să își consolideze prezența militară în aripa sa de est și, potrivit declarației de joi a ministrului de externe slovac Ivan Korčok, organizația ia în considerare desfășurarea trupelor sale în Slovacia.

„Crearea unor astfel de unități ar fi în interesul securității Cehiei. Cred că țara noastră va găsi o contribuție suficient de puternică la consolidarea structurilor existente”, a declarat Lipavský.

Ministrul a vorbit și cu Stoltenberg despre importanța unității NATO în relația cu Rusia. Miercuri, SUA și NATO au respins cererile Rusiei de a împiedica Ucraina să adere la alianță și să retragă forțele din țările post-comuniste.

NATO își menține angajamentul să caute o soluție prin negocieri diplomatice, pe măsură ce tensiunile continuă să crească la granița dintre Ucraina și Rusia, scrie RMX.

CITEȘTE ȘI   -  Ucraina, tot mai îngrijorată. Kievul cere „vigilență și fermitate“ în negocierile Occidentului cu Putin

Premierul Poloniei, critic față de Germania: UE este împărțită în ceea ce privește amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei

Membrii Uniunii Europene sunt împărțiți cu privire la amploarea sancțiunilor care ar putea fi impuse Rusiei în cazul unui atac asupra Ucrainei, a declarat premierul polonez Mateusz Morawiecki într-un interviu pentru ziarul spaniol El Mundo.

„Toate statele membre UE sunt de acord că Ucraina trebuie să-și mențină suveranitatea”, a subliniat el. „Dezacordurile privesc amploarea sancțiunilor împotriva Rusiei și asistența militară acordată Ucrainei, care ar trebui să fie agreate de UE sau NATO”, a precizat el.

„Nu mă aștept ca Germania să se implice în conflict, deoarece este decizia noului guvern, dar dacă refuză să asiste Ucraina, le voi cere să o spună cu voce tare”, a subliniat Morawiecki. „Declarațiile evazive precum „nu vom trimite arme în Ucraina pentru că este o zonă de conflict” nu indică o politică serioasă în circumstanțele actuale”, a adăugat el (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel