Europa are nevoie de un efort colectiv pentru a înarma Ucraina pe termen lung, au declarat miercuri cinci lideri cheie ai UE.
Cancelarul german Olaf Scholz și patru prim-miniștri, Mette Frederiksen, premierul din Danemarca, Petr Fiala, premierul Cehiei, Kaja Kallas, premierul estoniei și Mark Rutte, premierul Țărilor de Jos — au susținut argumentul într-o scrisoare deschisă publicată miercuri de Financial Times, scrie Politico.
Recunoscând că UE nu va îndeplini obiectivul de a trimite 1 milion de obuze în Ucraina înainte de martie, liderii au spus că „eforturile noastre nu trebuie să se ofilească”, deoarece trupele de la Kiev continuă să blocheze invazia la scară largă a președintelui rus Vladimir Putin.
„UE și statele sale membre trebuie să își reînnoiască eforturile și să-și intensifice sprijinul militar”, au scris liderii, și „trebuie să fie în continuare un efort colectiv”, au adăugat ei.
„Facem apel la prietenii și partenerii Ucrainei să se angajeze din nou în sprijinul militar durabil pe termen lung pentru Ucraina, ca responsabilitate europeană comună”, au mai spus aceștia. „Numai atunci Ucraina va putea reuși în apărarea împotriva agresiunii ruse”, se arată în document.
Scrisoarea vine pe fondul apelurilor din ce în ce mai mari din partea liderilor europeni de a intensifica ajutorul militar pentru Ucraina, deoarece sprijinul SUA s-a oprit din cauza blocajului partizan din Congres, unde parlamentarii republicani sunt reticenți să continue să finanțeze efortul de război al Kievului.
Liderii UE se vor reuni joi la un summit crucial la Bruxelles, unde se așteaptă să reafirme sprijinul blocului european pentru Ucraina și să discute un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Kiev.
Germanul Scholz a fost cel mai vocal lider care a cerut omologilor săi europeni să facă mai mult pentru înarmarea Ucrainei.
„Livrările de arme pentru Ucraina planificate până acum de majoritatea statelor membre ale UE sunt fără îndoială prea mici”, a declarat cancelarul german la începutul acestei luni. „Avem nevoie de contribuții mai mari”, a mai zis el.
Germania a trimis 17,1 miliarde de euro în angajamente militare către Kiev - mai mult decât orice altă țară europeană, potrivit Institutului Kiel, care ține evidența angajamentelor de ajutor. Marea Britanie ocupă locul al doilea, cu 6,6 miliarde de euro, iar Polonia locul trei, cu 3 miliarde de euro.
Franța, care s-a exprimat puternic cu privire la necesitatea de a reforma apărarea europeană, astfel încât UE să poată sprijini Ucraina chiar și fără SUA, a trimis până acum Kievului 500 de milioane de euro în ajutor militar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News