Klaus Iohannis a promulgat o lege care interzice participarea la alegerile prezidenţiale celor care au avut condamnări penale definitive.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea care instituie interdicţia participării la alegerile prezidenţiale pentru persoanele care au suferit, la data depunerii candidaturii, condamnări penale definitive, scrie Agerpres.
Actul normativ vizează completarea art. 28 din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României.
"Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea", prevede legea.
”Nu renunțăm la acest lucru. Oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției pentru că USR are un proiect de modificare a Constituției, Fără penali în funcții publice, care a trecut de Camera Deputaților. Iar când Senatul va include pe ordinea de zi, și noi vom sprijini acest referendum și cred că și ceilalți colegi din Senat. Deci, oricum se va organiza un referendum de modificare a Constituției”, peciza Kelemen Hunor.
Liderul UDMR crede că USR vrea să arunce referendumul în campania electorală deoarece astfel de acțiuni politice au loc înaintea unor alegeri.
”Alegerile următoare vor fi europarlamentarele, în mai 2024. Trebuie să fim în stare să formulăm obiective pe termen lung, nu trebuie să ne concentrăm exclusiv pe rezolvarea problemelor cotidiene. Oamenii vor sprijini partidele politice dacă văd că, pe lângă rezolvarea problemelor zilnice, partidele reprezintă eficient și interesele oamenilor, interesele întregii țării”, a explicat președintele UDMR. Citește mai multe AICI.
Deputatul PNL Marilen Pirtea a explicat, în plin scandal al celor de la USR, ce s-a lăsat cu demisia președintelui Dacian Cioloș, motivul pentru care USR nu poate vorbi despre etică și principii. Mai mult, susține acesta, partidul ce și-a ales liderul în urmă cu numai 4 luni este un partid nou și fără experiență.
Concret, Pirtea consideră că ”lipsa de maturitate, pledarea pentru valori, principii” este dată tot de oameni, căci de aici pornește și se oprește totul.
”Nu vorbim despre oameni, nu în abstract, și iată că eu cred că într-adevăr este nevoie de timp, de experiență, care se măsoară și în timpul gestionării unor astfel de momente, dar și în multitudinea pe care o ai în astfel de situații. USR este un partid nou, cred că se explică această atitudine. În acest moment avem o alianță tripartidică (n.r. PNL-PSD-UDMR) și trebuie să facem pentru România marile proiecte pe care ni le-am propus”, a declarat liberalul la Antena 3.
De altfel, acesta a reamintit că ruperea alianței de guvernare PNL - USR - UDMR a fost determinată de depunerea moțiunii de cenzură împotriva cabinetului din care făceau parte și cei din USR, ei făcând parte din acel Guvern. Conform liberalului, momentul decisiv a fost când s-a și votat moțiunea de cenzură, acela fiind momentul din care, conform lui Marilen Pirtea, nu se mai poate vorbi despre principii.
”Când un partid, în alianță cu un alt partid, depune moțiune și votează moțiunea de cenzură împotriva unui cabinet care are și membrii săi, eu cred că acolo s-a încheiat orice discuție legată de principii, valori și etică. (...) Iar acele lucruri despre care am vorbit eu, și mă refeream la lucrurile pentru care ați pledat ca partid, și doar acestea erau din eticheta cu care ieșeați în față”, a mai spus Marilen Pintea, într-o discuție în contradictoriu cu un reprezentant al USR. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu