EXCLUSIV  Cei cinci care l-au împușcat pe Ceaușescu. Ar fi putut plutonul de execuție al dictatorului să refuze ordinul de a trage?

ceausescu-executie
ceausescu-executie

Istoricul Lavinia Betea și avocatul Bogdan Bărbuceanu au fost invitați sâmbătă, 7 septembrie, la interviurile DC NEWS. Cei doi au vorbit alături de jurnalistul Val Vâlcu despre dosarul Ceaușescu și rejudecarea procesului în care Nicolae și Elena Ceaușescu au fost condamnați la moarte.

Așadar, emisiunea s-a axat pe controversata temă a rejudecării procesului cuplului dictatorial, înaintată de familia fostului dictator, asupra căreia ar urma să se ia o decizie în data de 18 septembrie privind admiterea sau respingerea solicitării.

În timpul procesului care a avut loc la data de 25 decembrie 1989, Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena Ceaușescu, au fost acuzați de mai multe infracțiuni grave. Procesul a avut loc în fața unui tribunal militar improvizat, în cadrul Revoluției Române, și s-a încheiat rapid, cu condamnarea lor la moarte prin împușcare.

Ceaușescu a fost acuzat de genocid, în special în timpul represiunilor violente ale protestelor din timpul Revoluției Române din 1989, subminarea economiei, distrugerea bunurilor naționale, încercarea de a fugi din țară, deturnare de fonduri și trădare națională.

Procesul a fost unul sumar și foarte rapid, durând doar câteva ore. Nicolae și Elena Ceaușescu au refuzat să recunoască autoritatea tribunalului, afirmând că ei sunt încă liderii legitimi ai României. Cu toate acestea, tribunalul i-a condamnat la moarte, iar executarea sentinței a avut loc imediat după proces, în aceeași zi, prin împușcare.

Dar până la o decizie privind o posibilă rejudecare a procesului, în emisiunea difuzată de DC News s-a abordat și subiectul plutonului de execuție.

Cei cinci care l-au împușcat pe Ceaușescu. Ar fi putut plutonul să refuze să-l împuște pe dictator?

Avocatul Bogdan Bărbuceanu a explicat că cei care au executat ordinul nu pot fi trași la răspundere penală. Ei nu aveau pregătirea și nu știau dacă o anumită hotărâre este legală sau nu. Dar chiar și în aceste condiții, nu putea fi nimeni obligat să execute ordinul.

„Nu cred că putem vorbi aici de răspunderi penal. Dar nu putea nimeni să fie obligat să execute un astfel de ordin. Neavând pregătirea nu știau dacă hotărârea este legală sau nu. Ei doar au pus în executare o hotărâre judecătorească în baza unui ordin militar. Nu cred că putem merge atât de departe încât să îi incriminăm”, a precizat avocatul Bărbuceanu.

„Ei executau de fapt un ordin în orb. Făceau practic parte dintr-un pluton de execuție”, conchide și istoricul Lavinia Betea care subliniază că există două chestiuni diferite: Execuția cuplului dictatorial și confiscarea averii celor doi dictatori.

Urmărește emisiunea completă privind rejudecarea dosarului în care a fost executat Nicolae Ceaușescu:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel