Pământul există de miliarde de ani, dar de cât timp există copacii? V-ați întrebat vreodată care ar putea fi cei mai bătrâni copaci din lume?
Multe specii de copaci au dispărut de-a lungul anilor din cauza cataclismelor, dar multe altele au supraviețuit și prosperă și astăzi. În legătură cu acest aspect, merită menționat că cladoxilopsizii, primii copaci de pe Pământ, nu aveau inele!
Este dificil de stabilit care este cel mai bătrân copac din lume, deoarece există specii diferite, iar modurile lor de creștere și formare a rădăcinilor diferă de la un areal la altul.
Iată șapte dintre cei mai bătrâni copaci din lume. Printre aceștia se numără atât arbori singulari, cât și colonii de clone.
„Gran Abuelo” („Străbunicul”) este situat în Parcul Național Alerce Costero, Chile și este cel mai bătrân copac din America de Sud.
În 2021, „Gran Abuelo” avea 3.647 de ani, ceea ce înseamnă că a germinat cândva în jurul anului 1.500 î.e.n.
„Gran Abuelo” are o înălțime de peste 60 de metri, diametrul de 4 metri și perimetrul de 11 metri. „Gran Abuelo” este un chiparos din specia Fitzroya cupressoides. Din păcate, este o specie pe cale de dispariție.
Sarv-e Abarkuh (Chiparosul din Abarkuh) poate fi găsit în Abarkuh, Iran. Este un chiparos mediteranean (Cupressus sempervirens) și se crede că are în jur de 4.500 de ani.
Sarv-e Abarkuh este considerat monument al naturii în Iran, astfel că este protejat prin lege în această țară.
Arborele a atras atenția în întreaga lume, deoarece legenda spune că a fost plantat chiar de către profetul Zoroastru.
Alte legende spun că, de fapt, a fost plantat de cel de-al treilea fiu al personajului biblic Noe.
Copacul din Llangernyw este situat în curtea bisericii St. Digain’s Church din satul Llangernyw, Conway, Țara Galilor.
Arborele face parte din special Taxus baccata și există de aproximativ 5.000 de ani.
Este dificil de aflat vârsta exactă a acestei specii, deoarece de multe ori miezul trunchiului se usucă și dispare în timp.
Arborele are chiar un „certificat de naștere”, emis de botanistul englez David Bellamy, care i-a calculat vârsta.
Acest bătrân reprezentant al speciei Pinus longaeva se află în California, în Munții Albi.
Se estimează că arborele ar fi germinat în anul 2832 î.e.n. A fost numit după cel mai bătrân personaj biblic, Matusalem, care a trăit până la vârsta de 969 de ani, potrivit conservation.org
În 2003, fermierul Jared Milarch a primit permisiunea de a lua butași din copac. De atunci, au fost plantate mai multe clone ale lui Matusalem.
„Bătrânul Tjikko” poate fi găsit pe Muntele Fulufjället din provincia suedeză Dalarna, unde a fost descoperit în 2008.
Arborele este un molid norvegian (Picea abies). Vârsta poate fi calculată pe baza sistemului de rădăcini, care arată că a a început să se dezvolte în urmă cu aproximativ 9.500 de ani.
Cu toate acestea, specia este cunoscută pentru faptul că generează noi butași din aceleași rădăcini la fiecare 600 de ani, așa că „Bătrânul Tjikko” ar putea fi doar cel mai recent vlăstar ieșit din străvechiul sistem radicular.
Se crede că sămânța a fost plantată de oameni preistorici. Această teorie arată că este posibil ca climatul din Suedia să se fi încălzit mai devreme decât credeau oamenii de știință.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu