Cei mai buni candidați pentru portofoliile cheie în viitoarea Comisie von der Leyen. Roxana Mînzatu ar putea prelua Coeziunea

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Ursula von der Leyen are de împărțit câteva posturi importante – dar nu toți pot obține un portofoliu cheie.

În cursa pentru cele mai râvnite portofolii din următoarea Comisie Europeană, doar câteva țări vor reuși să câștige marile portofolii.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, urmează să anunțe săptămâna viitoare care dintre cei 26 de comisari desemnați vor primi posturi în al doilea ei mandat. Este un puzzle complicat, întrucât trebuie să echilibreze genul, afilierea politică și geografia, potrivit Politico.

Pe lângă aceasta, liderii naționali și candidații pe care i-au trimis la Bruxelles negociază portofoliile, sperând să obțină un post puternic. Majoritatea lobby-ului se desfășoară în spatele ușilor închise, în apeluri directe între von der Leyen și liderii naționali. Cu toate acestea, o parte au loc și în public, de obicei cu scopul de a pune presiune pe von der Leyen și echipa sa.

Printre prioritățile principale pentru von der Leyen în următorii cinci ani se numără competitivitatea, apărarea și deschiderea blocului către viitori membri ai UE. Portofoliile care controlează fondurile UE – cum ar fi bugetul, coeziunea sau serviciile financiare – sunt foarte dorite de capitalele naționale.

Mai jos sunt prezentate câteva dintre portofoliile majore și cine le vizează.

Economie
Nume vehiculate: Raffaele Fitto, Magnus Brunner, Tomaž Vesel, Piotr Serafin, Michael McGrath, Jozef Síkela, Maria Luís Albuquerque, Wopke Hoekstra

Economia este unul dintre cele mai dorite portofolii, iar printre candidați se numără mai mulți miniștri de finanțe actuali și foști. Deși mai multe portofolii ar putea include un element economic, nu toți vor fi mulțumiți de rezultat.

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a subliniat că dorește ca nominalizatul italian, Raffaele Fitto, membru al partidului său, Frații Italiei, să primească un portofoliu economic important.

Cu toate acestea, alții își doresc, de asemenea, o parte din „plăcinta economică”, inclusiv ministrul de Finanțe în exercițiu Magnus Brunner (Austria) și foștii miniștri de finanțe Michael McGrath (Irlanda) și Maria Luís Albuquerque (Portugalia). Piotr Serafin din Polonia, un insider clasic de la Bruxelles, care a fost mâna dreaptă a lui Donald Tusk timp de jumătate de deceniu după 2014, vizează portofoliul bugetar, probabil unul dintre cele mai puternice din următorul mandat.

Apărare
Nume vehiculate: Valdis Dombrovskis, Thierry Breton

Von der Leyen plănuia încă dinainte de a fi aprobată pentru un al doilea mandat să creeze un rol nou în echipa sa - un comisar responsabil cu apărarea. Deși inițial părea un portofoliu cheie, acesta și-a pierdut din strălucire.

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, vehiculat de mult timp ca fiind alegerea Poloniei pentru acest rol, a declarat la începutul verii că nu este interesat. Cu toate acestea, alții sunt interesați de un job care ar putea deveni foarte interesant dacă Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale din SUA în noiembrie. Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv și comisar pentru comerț în actuala Comisie, este un candidat puternic pentru postul de comisar pentru apărare.

Agricultură
Nume vehiculate: Christophe Hansen, Wopke Hoekstra, Costas Kadis

Von der Leyen va căuta o pereche de mâini mai sigure decât cele ale comisarului polonez pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, care a fost marginalizat în primul ei mandat.

Christophe Hansen din Luxemburg a făcut parte din comisia de agricultură a țării sale din 2023 și a fost, de asemenea, membru al Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European (INTA), unde a ajutat la elaborarea planurilor naționale pentru politica agricolă a UE. Wopke Hoekstra (Olanda) a fost adus pentru a-l înlocui pe șeful Pactului Ecologic, Frans Timmermans, după plecarea acestuia acum un an. Se consideră că are mai multe șanse să obțină rolul de comerț decât pe cel de agricultură.

Comerț
Nume vehiculate: Wopke Hoekstra, Jessika Roswall, Michael McGrath

Cu toți candidații care vizează un portofoliu economic „mare” ce ar include competitivitatea, industria sau serviciile financiare, politica comercială nu este la fel de dorită ca în comisiile anterioare.

Wopke Hoekstra, renominat de coaliția olandeză după o perioadă ca șef al climei în UE, este favorit pentru rolul de comisar pentru comerț. Suedia, sub Cecilia Malmström, a deținut postul comercial între 2014 și 2019, iar Stockholm speră ca noul său candidat, Jessika Roswall, să obțină acest post de această dată, într-o încercare de a revitaliza agenda de liber schimb a UE.

Tehnologie
Nume vehiculate: Henna Virkkunen, Maria Luís Albuquerque

Henna Virkkunen are un istoric impresionant, care o face aproape o alegere firească pentru un portofoliu de tehnologie sau inovare. În Finlanda, a fost ministru al educației timp de trei ani, iar ca europarlamentar a lucrat la mai multe dosare importante de tehnologie și inovare.

Energie/Climă
Nume vehiculate: Jozef Síkela, Julian Popov, Dan Jørgensen, Teresa Ribera

Jozef Síkela, în prezent ministrul industriei și comerțului din Cehia, ar prefera un portofoliu de industrie sau energie în Comisia von der Leyen, potrivit unui oficial guvernamental ceh. Dan Jørgensen din Danemarca a fost ministru pentru climă și energie din 2019 până în 2022, iar Teresa Ribera din Spania este considerată o alegere puternică pentru un rol de climă.

Extindere
Nume vehiculate: Valdis Dombrovskis, Olivér Várhelyi

Von der Leyen a promis să creeze un comisar dedicat extinderii, ceea ce arată importanța crescută a portofoliului. După invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina și Moldova, iar acum există o nouă impulsionare a extinderii către Balcanii de Vest. Valdis Dombrovskis din Letonia este, de asemenea, în discuție pentru acest rol, în timp ce Ungaria dorește să păstreze portofoliul extinderii pentru nominalizatul său, Olivér Várhelyi.

Coeziune
Nume vehiculate: Roxana Mînzatu, Apostolos Tzitzikostas, Ekaterina Zaharieva

Deși nu este cel mai vizibil portofoliu, coeziunea este totuși unul dintre cele mai importante, deoarece supraveghează aproximativ o treime din bugetul UE și gestionează programele de finanțare care traversează alte portofolii. Roxana Mînzatu, o nominalizare de ultim moment din România, este, de asemenea, considerată o candidată potrivită pentru acest rol, având în vedere că a fost ministru pentru fonduri europene în 2019.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel