Dacă vrei să obții un vin românesc de calitate, trebuie să știi ce struguri să folosești. Iată care sunt cele mai bune soiuri.
Iată care sunt trei dintre cele mai apreciate tipuri de struguri care dau vinuri româneşti de calitate:
Cultivat în special în partea de est a Munteniei şi în sudul Moldovei, soiul Feteasca Neagră produce tipuri de vinuri cu o concentraţie ridicată de alcool, potrivit gradinavesela.ro. Din această varietate se produc atât vinuri roşii, cât şi roze. Tonurile care definesc vinurile de Feteasca Neagră includ note fructate de prune, mere sau vişine negre, nuanţe de piper, vanilie, scorţişoară şi ienibahar.
Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul roșu. Top 3 soiuri
Este unul dintre numele după care trebuie să te uiţi dacă doreşti un vin dulce, de soi românesc. Cu o vechime de peste 2000 ani, acest tip de struguri se cultivă în toate regiunile ţării, însă cele mai bune vinuri de tămâioasa se obţin la podgoriile Dealu Mare, Drăgăşani şi în zona Moldovei. Este unul dintre soiurile româneşti cu cel mai ridicat nivel de zahăr, ce poate ajunge până la 300g/l, în anii cu toamne lungi, şi produce vinuri aromate, cu conţinut ridicat de alcool.
Grasa de Cotnari este o varietate dulce, a cărei concentraţie de zahăr concurează uşor nivelul Tămâioasei Româneşti. Bobul este oval, cu pielita subţire, culoare galben-vierzui, iar vinurile seci obţinute te întâmpină cu note de caisă, piersica şi mere, în timp ce variantele dulci te duc cu gândul la miez de nucă verde, miere de albine, migdale şi stafide.
Vezi și: Cei mai buni struguri pentru vinul alb. Top 3 soiuri
Strugurii din care se face mustul trebuie să fie copți bine, să nu fie afectați de nici o boală specifică și să fie proaspăt culeși, scrie a1.ro. Strugurii proaspăt culeși se spală bine cu apă curată. După spălare și scurgere, boabele de stugure se culeg individual, dându-se la o parte codițele.
Zdrobitul sau presarea boabelor se poate face fie cu un zdrobitor special (dacă sunt multe), fie cu mâna. Odată zdrobite, boabele se presează bine, pentru a se scoate din ele tot mustul, fie cu ajutorul unei prese speciale, fie cu mână, așezându-le în câteva straturi de tifon. Odată obținut mustul, acesta trebuie ținut la frig, în cămară sau în frigider, o zi sau două, până ce se limpezește complet.
Mustul se păstrează, preferabil, în recipiente de sticlă. Sticlele se spală foarte bine și se pun la căldură, în cuptor, câteva zeci de minute; sticlele nu vor fi scoase din cuptor decât în momentul în care se vor folosi, mai înainte de a se răci complet.
Dar, mai înainte de a fi pus în sticle, mustul limpezit trebuie fiert. Pentru aceasta, se va lua o oală mare, în care se va pune apa, și o altă, mai mică, în care se va pune mustul. Oala cu must se așază în cea cu apă, pentru a nu intra în contact direct cu focul. Astfel, se fierbe timp de 15-20 de minute, la foc potrivit. În timpul fierberii, mustul va produce spumă, această din urmă trebuind a fi înlăturată încontinuu, cu o lingură de lemn.
Vezi și: Care sunt cele mai bune prune pentru țuică. Va ieși parfumată și aromată
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu