Deputatul PNL Cristina Trăilă a abordat subiectul e-TVA, dar și a marilor datornici din România.
Răzvan Dumitrescu a avut-o invitată, la o nouă ediție a emisiunii "Ce Se Întâmplă", pe deputatul PNL Cristina Trăilă.
Aceasta a explicat câteva dintre controversele e-TVA, care sunt cei mai mari datornici ai României, dar și problema reală în cazurile de evaziune fiscală din țara noastră.
"Sunt două aspecte. Pe deoparte, există niște directive europene care trebuie implementate și e normal ca într-o eră a digitalizării să funcționăm și la modul acesta. E-Factura a început prost, deși într-un mod sau altul cred că este o măsură utilă, pentru că acolo în SPV, în spațiul virtual al fiecărui contribuabil, se văd toate aceste încasări și plăți. Pe de altă parte, în ceea ce privește e-TVA nu există nicio reglementare la nivel european. Aici am putea să discutăm despre ce se întâmplă la ANAF.
Așa cum înțeleg eu de la colegii mei din domeniu, în speță auditorii fiscali și contabilii, o astfel de procedură ar fi în felul următor: s-ar încărca în sistem încasările cu cheltuielile, asta în ipoteza în care ai TVA-ul la încasare și lucrurile ar fi clare, și în 20 ale lunii ai primi o notificare de la ANAF cu suma pe care o ai de plătit pe 24, respectiv TVA-ul. Aici se nasc o mulțime de întrebări. Sunt diferite tipuri de TVA, diferite modalități de încasare a TVA-ului, diferite modalități de deducere a TVA-ului, sunt discuții referitoare la diferiții contribuabili, ba chiar pot fi plătitori, prestatori de servicii, sau cei care achită servicii din România, fiind localizați în Uniunea Europeană. Toate aceste aspecte nu pot fi reglementate foarte simplu, așa cum se preconiza, din data de 20 august. Eu nu-mi dau seama ce soft ar fi putut să fie ca să gestioneze toate aceste lucruri", a afirmat Cristina Trăilă.
"Aici e o problemă, când vorbim de eficientizarea ANAF-ului și de rata foarte mică de colectare. E o chestiune constantă. Cei mai mari datornici rămân companiile de stat. Mereu s-a aruncat praf în ochi că vorbim de marii contribuabili. Hai să ne uităm pe statistici. Sunt plătitori de TVA și cu toate controalele care s-au efectuat la acești mari contribuabili au ajuns în instanță de cele mai multe ori. Nu poți să ieși de fiecare dată să spui ‘domne, au avut avocați prea buni’. Păi, înseamnă că tu ai o problemă în ANAF cu niște oameni care nu sunt competenți. Legea e aceeași pentru toată lumea. Nu e o chestiune de interpretare. Prin urmare, problema reală, din punctul meu de vedere, este la ANAF, pentru că evident că va fi mult mai facil pentru angajatul instituției care, în ziua 20 a lunii trimite acea înștiințare către contribuabil.
Aceasta este problema reală. Dacă nu plătești, ți se dă o amendă. O proprire pe cont. Dacă plătești și contești, te duci în instanță și încarci instanțele cu dosare care vor dura ani de zile. Poziția cea mai favorabilă este a celui care face controlul de la ANAF. Mi se pare că trebuie puțin mai apăsată obligația ANAF-ului de a fi acolo unde efectiv vorbim de evaziune. Toate aceste măsuri sunt pentru cei care își plătesc taxele și impozitele, care au fiscalizată activitatea, care au evidențele în spațiul virtual. Tu îmi încarci administrativ, suplimentar, ceea ce eu în mod constant fac", a mai declarat Cristina Trăilă.
VEZI TOATĂ EMISIUNEA AICI:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu