Medicul Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat care sunt modalitățile prin care corpul medical ar trebui să abordeze problema reticenței la vaccinare. El a vorbit, de asemenea, și despre campania pe care ministerul o duce în direcția creșterii accesibilității la vaccinuri.
CITEȘTE ȘI - EXCLUSIV Primul caz spitalizat de gripă din acest sezon. Prof. dr. Victoria Aramă: De ce a fost o surpriză / video
Răspunzând la o întrebare a jurnalistului Val Vâlcu, privitoare la reticența din corpul medical privitoare la vaccinare, mai ales după pandemia de coronavirus, medicul Alexandru Rafila a precizat:
„Nu pot să generalizez și să spun că toată lumea susține vaccinarea sau că toată lumea este împotriva vaccinării. Există anumite rezerve, dar cred că depinde foarte mult de două elemente.
În primul rând, mesajele și instruirea pe care le dau colegii noștri din fiecare disciplină clinică sau din zona de medicină preventivă studenților și cum știu să transmită - trebuie să fii convingător și să vii cu argumente serioase, iar în al doilea rând contează foarte mult și pregătirea individuală a studenților și modul în care ei sunt interesați e aceste subiecte.
Aici, din nou, este rolul dascălilor, asistenților și profesorilor lor ca să trezească această zonă a sănătății publice care e, până la urmă, cea care și-a dovedit cea mai mare eficiență de-a lungul timpului în ceea ce privește reducerea morbidității și a mortalității prin boli transmisibile“, a precizat medicul Alexandru Rafila.
Începând cu 2024, o serie de vaccinuri sunt compensate, iar cetățenii nu trebuie decât să meargă la medicul de familie pentru a primi rețeta pentru acestea. Deși s-a constatat o ușoară scădere față de anul trecut, medicul Rafila consideră că aceasta se datorează lipsei informării cetățenilor cu privire la modalitățile prin care pot ajunge să se vaccineze. În acest sens, instituția pe care o conduce a demarează campanii de comunicare.
„Încercăm pe de o parte să facem o comunicare pentru ca oamenii să se prezinte la medicul de familie și să primească rețeta prin intermediul căreia pot să achiziționeze gratuit vaccinul, iar pe de altă parte creștem accesibilitatea la vaccinare - acest lucru se întâmplă deja în anumite farmacii - pe măsură ce noi generații de farmaciști sunt instruiți de către medicii epidemiologi.
O să intrăm într-un sistem în care o să fie foarte simplu de obținut și administrat vaccinul antigripal, fie la medicul de familie, fie la farmacist.“, a mai spus, la conferința „Noul sezon epidemic: cinci amenințări pentru Sănătate. Cum reacționăm?“, medicul Alexandru Rafila.
Privitor la extinderea în farmacii și a vaccinării cu alte tipuri de vaccin, ministrul Sănătății a spus că „poate fi o posibilitate, dar nu m-aș referi la cele pediatrice, din Programul Național de Vaccinare, ci la vaccinările la adult“.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu