Diabetul afectează foarte mulți oameni din întreaga lume. Lipsa de detectare poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire. Acest fruct este foarte recomandat de Universitatea Harvard pentru persoanele diabetice.
Foarte multe persoane din întreaga lume suferă de diabet. Lipsa de detectare sau tratament adecvat poate duce la complicații grave și potențial fatale, cum ar fi infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, orbire sau amputarea membrelor inferioare, ceea ce scade calitatea vieții și crește costurile de sănătate.
Și cum pot persoanele diabetice, dar și cele care nu știu că sunt diabetice, să prevină această problemă gravă de sănătate? Una dintre cele mai bune metode este nutriția. Iar, în mod concret, consumul unui fruct foarte comun în țara noastră.
Merele sunt fructe foarte recomandate pentru persoanele cu diabet, conform celor de la Universitatea Harvard, deoarece nu doar că ajută la controlul nivelurilor de glucoză din sânge, dar și promovează o sănătate hepatică optimă datorită proprietăților lor antioxidante.
Fundația Spaniolă de Nutriție (FEN) subliniază că mărul furnizează carbohidrați, în principal sub formă de zaharuri precum fructoză, glucoză și sacroză, și conține cantități semnificative de fibre, atât solubile, cât și insolubile.
Conform Mayo Clinic, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet de tip 2 dezvoltă ficat gras non-alcoolic, ceea ce a stimulat cercetări care evidențiază merele ca o soluție promițătoare datorită combinației lor unice de fibre și antioxidanți.
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @wirestock
Un studiu al National Institutes of Health arată că mărul conține fibre și polifenoli care reglează metabolismul glucozei și protejează celulele hepatice de daunele oxidative. În plus, flavonoidele din coaja mărului pot inhiba dezvoltarea celulelor canceroase în ficat, un beneficiu important pentru diabetici.
Merele au un indice glicemic scăzut, promovând o creștere treptată a glucozei din sânge. Diverse studii indică faptul că un consum regulat de mere poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și boli cardiovasculare, datorită antioxidanților precum quercetina, acidul clorogenic și floridina.
Pentru a obține aceste beneficii, este preferabil să le consumi proaspete și întregi. Coaja mărului conține majoritatea nutrienților, iar aruncarea ei înseamnă pierderea unei părți importante din fibre și majoritatea flavonoidelor. Merele, pe lângă profilul lor nutrițional de bază, sunt bogate în fibre, fitochimicale și vitamina C, contribuind la îmbunătățirea stării generale de bine.
Studiile Universității Harvard subliniază că fitochimicalele și fibrele din mere pot proteja ADN-ul celular de daunele oxidative, pot reduce colesterolul LDL și îmbunătățesc sănătatea cardiovasculară și pulmonară, potrivit 20minutos.es.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News