Află ce declarații a făcut dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic SANADOR, despre boala arterială periferică.
Dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic SANADOR, a vorbit despre importanța mersului pe jos pentru pacienții cu boala arterială periferică.
„Ceea ce este extrem de important și pacienții noștri cam uită câteodată este mersul pe jos. Mersul pe jos întreține foarte bine colateralele, dezvoltă colateralele și, sigur, odată cu cererea, atunci când mergi, cerem și sigur că pe flux va veni o cantitate de sânge mai mare și atunci sigur că, odată cu această activitate, calitatea fluxului se păstrează”, a precizat dr. Rodica Niculescu, medic cardiolog intervenționist la Spitalul Clinic SANADOR.
„Deci, chiar dacă-l mai dor picioarele”, a intervenit jurnalistul Val Vâlcu.
„Sigur îl vor durea, se oprește când îl doare și reia mersul pe jos, trebuie să ajungă la 5 - 6 km pe zi”, a continuat dr. Rodica Niculescu.
„Telefonul mobil sau ceasul numără câti pași faci, trebuie să îl și setezi, 10.000”, a precizat Val Vâlcu. „10.000 de pași pe zi, e foarte mult pentru un pacient care are o astfel de suferință, dar în ritmul personal poate să meargă. Este cel mai bun tratament, prima indicație de tratament”, a explicat dr. Rodica Niculescu.
„Dacă 40% dintre aceste cazuri sunt generate de diabet, celelalte 60%?”, a întrebat Val Vâlcu.
„Celelalte se datorează fumatului, hipertensiunii, alimentației necorespunzătoare, factorilor genetici pe care niciodată nu putem să-i îndepărtăm și lipsei mersului pe jos, pentru că și aici sigur că orice formă de sport e utilă. Mersul pe jos e prima formă care ne utilizează practic toți mușchii”, a conchis dr. Rodica Niculescu.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu