Medicul urolog Mihai Dumitrache, de la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitatul jurnalistului Val Vâlcu la interviurile DC News și DC Medical, unde a vorbit despre cancerul de vezică urinară.
Publicitate
„Cancerul de vezică, din fericire, nu este un cancer foarte frecvent, dar afectează testui pacienții. Operația se face endoscopic. Intrăm pe canalul urinar, pe acolo pe unde pacientul urinează și se pătrunde cu un instrument la nivelul vezicii urinare prin care tumoarea vezicală se poate îndepărta. Este ceea ce pacienții numesc «intervenția cu laser»”, a spus medicul urolog Mihai Dumitrache.
„Este ca un tub care proiectează energie luminoasă și vaporizează tumora, o arde. Laserul transferă energie care distruge”, a completat jurnalistul Val Vâlcu.
„Aceasta este varianta mai nouă de intervenție, cu laser. Varianta care încă reprezintă standardul de aur este rezecția transuretrală. Asta înseamnă că formațiunea tumorală respectivă se îndepărtează cu ajutorul curentului electric.
Energia este la fel. Contează să fie extrasă în totalitate formațiunea tumorală și de a realiza hemostaza, adică de a opri sângerarea și de a scădea riscul de apariție postoperatorie a sângerării. Și laserul pare să fie varianta mai bună”, a precizat Mihai Dumitrache.
„Cancerul trebuie să fie în stadiu incipient?”, a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
„Majoritatea formațiunilor tumorale de vezică urinară sunt formațiuni superficiale, adică ele afectează doar stratul intern al vezicii urinare și nu au progresie spre exterior, spre mușchiul vezicii urinare și, de aceea, se pretează la tratamentul endoscopic, eventual ajustat ulterior cu aplicarea anumitor substanțe la nivelul vezicii urinare care să distrugă celulele tumorale care încă rezistă. Un fel de chimioterapie locală care este bine tolerată de pacient”, a spus medicul urolog Mihai Dumitrache.
În cazul tumorilor aflate într-un stadiu avansat, operațiile implică extirparea în întregime a vezicii urinare.
„Există, din păcate, tumori de vezică urinară care sunt într-un stadiu mai avansat. Aici, operațiile implică extirparea în întregime a vezicii urinare și ale țesuturilor din jur, deoarece este o tumoare agresivă și cu un risc mare de recidivă și atunci operația implică extirparea în totalitate a vezicii urinare. După extirparea vezicii urinare trebuie refăcută continența pacientului și de aici recurg mai multe variante de a aduce urina de la nivelul rinichiului spre exterior.
Una dintre cele mai bune variante este de a realiza o nouă vezică. De obicei acest lucru se realizează dintr-o porțiune a intestinului subțire care se scoate din tranzitul intestinal și se ajunge jos la fostul loc al vezicii urinare. Aceasta este varianta cea mai bună, cea mai puțin traumatizantă pentru pacient, varianta care-i afectează cel mai puțin standardul de viață și calitatea vieții. Tumorile vezicale sunt unele dintre cele mai traumatizante tumori din sfera urologică. Cel mai frecvent simptom este urinarea cu sânge, un simptom care poate apărea precoce și este un semnal de alarmă. Cei mai mulți pacienți se sperie atunci când văd sânge în urină, ceea ce este, bineînțeles, normal”, a mai spus medicul urolog Mihai Dumitrache.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu