Cel mai important și mai longeviv eveniment științific dedicat Patrimoniului Național debutează luni, la Iași

Luni, 14 Octombrie, va avea loc deschiderea Simpozionului Național "Monumentul-Tradiție și Viitor", organizat de Institutul Național al Patrimoniului, în parteneriat cu Muzeul Unirii, Iași și Biblioteca Academiei Române.

La eveniment vor fi prezenți dl. Alexandru MURARU, Director General al Institutului Național al Patrimoniului, dl. Cristian ADOMNIȚEI, Președinte al Consiliului Județean Iași, IPS TEOFAN, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, dl. Mugur COZMANCIUC, Deputat, dl. Gheorghe NICHITA, Primar, Primăria Iași, dl. Marius DANGĂ, Viceprimar, Primăria Iași, reprezentanți ai INP, și autorități locale.

Începând cu ora 10, în cadrul Muzeului Unirii, Iași, va avea loc vernisajul expoziției „Călător în Moldova de altădată - Monumente văzute de artiști, arhitecți și fotografi din secolele XVII-XX”.

În premieră, Institutul Național al Patrimoniului va expune peste 250 de lucrări originale, semnate de artiști renumiți precum Nicolae Grigorescu, Anton Kaindl, Michel Bouqet, Napoleon d’Este, Frantz Xavier Knapp .

Debutul lucrărilor Simpozionului Național „Monumentul- Tradiție și Viitor”, va avea loc în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi”, la ora 17.

Acest eveniment științific de anvergură se va desfășura pe parcursul a trei zile, timp în care peste 130 de experți din domeniile cercetării, conservării și restaurării monumentelor istorice vor prezenta lucrări, în cadrul celor patru secțiuni: Monumentele și istoria lor; Monumente și arhitectură; Tehnici și tehnologii de restaurare; Viața monumentelor urbane.

Început în anul 1999, Simpozionul Național "Monumentul- Tradiție și Viitor" și-a propus și a reusit sa devină un important mijloc de mobilizare a resurselor în vederea salvgardării patrimoniului național. Cu fiecare ediție, evenimentul întrunește din ce în ce mai mulți specialiști dedicați, care au evidențiat atât problematica cât și beneficiile perene ale restaurării patrimoniului național.

„Simpozionul Național „Monumentul- Tradiție și Viitor ” aflat la a-15-a ediție, continuă să fie un proiect de succes, care reunește efervescența culturală, la Iași.

Sunt mândru de faptul ca am reușit organizarea unei expoziții care își propune transpunerea fiecăruia dintre noi într-o călătorie în Moldova de altădată.

În acest context, Iașul reprezintă locația perfectă, având în vedere faptul că este al doilea oraș din țară, după București, în ceea ce privește numărul de monumente istorice”, a declarat dr.Alexandru MURARU, Director General al Institutului Național al Patrimoniului.

Informații de background INP

Institutul Național al Patrimoniului este o instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii. INP este condus de un director general, care este și președintele consiliului de administrație și care coordonează întreaga activitate a instituției. INP gestionează fondurile destinate cercetării, expertizării și executării lucrărilor de consolidare-restaurare și punere în valoare a monumentelor istorice, prin Programul Național de Restaurare a Monumentelor Istorice. De asemenea, INP finanțează, prin acordarea de credite, obținute din timbrul monumentelor istorice, reabilitarea unor monumente de patrimoniu. Instituția are numeroase atribuții în privința protejării și promovării monumentelor istorice naționale și a celor incluse în Lista Patrimoniului Mondial, fiind în acest sens și punctul de contact național UNESCO. INP elaborează dosarele pentru monumentele istorice propuse pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial. În același timp, dezvoltă programe și proiecte naționale și europene în domeniul patrimoniului, administrează fondul documentar al monumentelor istorice și editează numeroase lucrări și publicații periodice în domeniu.

INP realizează și pune în valoare baza națională de date pentru patrimoniul arheologic, patrimoniul cultural mobil, patrimoniul cultural imaterial și resursele informaționale asociate. Elaborează si actualizează periodic Lista monumentelor istorice din România.

Prima instituție care a avut ca obiect evidența și cercetarea monumentelor istorice a apărut în România în 1892, iar ulterior aceasta și-a schimbat denumirea, structura și arhitectura instituțională în numeroase rânduri, mai ales în perioada regimului comunist și după 1989. De-a lungul timpului, aceasta a avut ca președinți personalități marcante de talia lui Nicolae Iorga (1923-1940).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel