Astronomul Adrian Sonka a prezentat informații despre un eveniment rar ce a fost detectat de cercetătorii de pe Pământ.
Totul s-a întâmplat pe 9 octombrie 2022, când la Pământ au ajuns raze luminoase de toate felurile, de undeva din direcția constelației Sagitta, scrie Adrian Sonka pe blogul său.
Pe cer nu s-a văzut nimic cu ochiul liber, pentru că mai toată lumina emisă a fost de tip raze gamma și raxe-X, dar telescoapele spațiale sensibile la această lumină au primit atât de multă încât au fost orbite pentru o scurtă perioadă de timp.
Lumina emisă de acest fenomen a fost detectată de când a intrat în sistemul solar, cu instrumentul sondei Voyager 1, aflată la 23 de miliarde km de noi. A trecut de planetele mari și a fost detectată de satelitul GAIA (la 1,5 milioane km de noi), de INTEGRAL, după care a ajuns la Pământ, unde a fost detectată de sateliții FERMI, SWIFT și de nano-satelitul GRB Alpha.
După ce a excitat ionosfera, un strat atmosferic care reflectă undele radio, lumina a trecut de Pământ și a ajuns la satelitul WIND, la 1,5 milioane km înspre Soare, după care a fost detectată pentru ultima oară de sateliții aflați pe orbită în jurul planetei Marte.
Conform lui Adrian Sonka, am avut de-a face cu un gamma-ray burst, o emisie bruscă de raze-gamma, venite de foarte departe.
Imediat după ce i s-a stabilit cu precizie poziția pe cer, s-au făcut fotografii în care s-a detectat o galaxie îndepărtată, în care se vede un mic punct luminos. Aceasta a fost ca o poză din maternitate: mama cu bebelușul în brațe, la 10 minute după naștere. Bebelușul a primit numele de GRB 221009A!
În galaxia aceea a avut loc ceva care a emis două jeturi luminoase ce s-au propagat prin Univers, unul din ele trecând și prin galaxia în care ne aflăm. În drumul său printre stele, gaz și praf, lumina a aprins norii de praf din galaxia noastră, producând inele concentrice luminoase, numite ecouri de lumină. Iată-le mai jos, fotografiate cu telescopul spațial XMM-Newton.
Până și nou-nouțul telescop spațial James Webb a fost folosit, pentru noi fiind interesantă fotografia următoare. În centru se vede galaxia în care a avut loc evenimentul, iar în ea se vede lumina acestuia.
Nu se cunoscu prea multe detalii cu privire la ce s-a întâmplat și de s-a produs atât de multă lumină, dar poate fi unul din următoarele evenimente:
- o supernovă, adică o stea masivă s-a micșorat brusc și a devenit gaură neagră; mereu se emite lumină multă când se întâmplă așa ceva;
- este posibil ca pe o gaură neagră să fi căzut rămășițele stelei masive care a produs-o;
- sau poate două stele foarte mici și dense (stele neutronice) să se fi ciocnit;
S-au mai observat asemenea fenomene, însă cel despre care discutăm este cel mai strălucitor înregistrat vreodată, un eveniment de sute de mii de ori mai luminos decât cam ce am văzut până acum, dar și unul rar. Se pare că un fenomen ca acesta se produce cam la 10.000 de ani, fiind primul detectat de către pământeni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu