Lumea își amintește această dată ca fiind ziua celui mai mare atac terorist din istoria omenirii.
Probabil că majoritatea dintre noi ne amintim exact ce făceam pe 11 septembrie 2001, când am aflat vestea despre atentatele teroriste, dar puțini își imaginau în acele clipe impactul pe care îl vor avea evenimentele de la 9/11, scrie Radio DCNews.
Adrian Cioroianu arată că atentatele de la 11 septembrie au un impact care depășește cu mult numărul de aproape 3 mii de victime din acea zi: ”Trauma este cu mult mai mare. Evenimentul reprezintă o rană care încă nu s-a închis.”
Fostul ministru de externe apreciază că atentatele au reprezentat un punct de cotitură în istoria omenirii.
Foto: George Bush, la 11 septembrie - Arhivele Naționale ale SUA
”Din păcate, 11 septembrie rămâne o dată istorică. Lumea noastră s-a schimbat. Am ieșit cu toții din vârsta inocenței și a optimismului. Ne imaginam că, odată cu căderea Zidului Berlinului, din 1989, secolul 21 va fi unul al democrației, al păcii. Acea zi de 11 septembrie ne-a adus aminte că există civilizații diferite, ambiții politice diferite, există terorism și există alianțe care nu funcționează pentru că acei talibani fuseseră aliații lumii libere în Afganistan, împotriva URSS. Amploarea loviturilor de atunci încă ne rămâne de domeniul incredibilului”, conchide Cioroianu, într-o intervenție la Digi24.
La aniversarea a 21 de ani de la tragedia din 11 septembrie 2001, Arhivele Naționale amintește de câteva cifre care reflectă amploarea și consecințele acesteia.
Datorită numărului uriaș de morți - 2.977 de persoane - tragedia din 11 septembrie a devenit cel mai mare act terorist din istorie. De asemenea, în atentate și-au pierdut viața cinci români.
Nici înainte, nici de atunci, niciun atac terorist nu a luat atâtea vieți în același timp. În acea zi au murit și 19 atacatori sinucigași care au deturnat cele patru avioane de pasageri, dar aceștia nu sunt numărați printre victimele unui atac terorist.
Dacă numărăm și teroriștii Al-Qaeda, la bordul celor 4 avioane deturnate (inclusiv echipajele aeronavelor) se aflau 265 de persoane.
2.606 de morți sunt persoane care se aflau în și în apropierea celor două turnuri ale World Trade Center, iar alte 125 de persoane au fost victimele atacului asupra clădirii Pentagonului.
Vârsta majorității victimelor atacului terorist era de 35-39 de ani. Cea mai tânără dintre cei uciși pe 11 septembrie a fost americanca Christine Lee Hanson. Pentru o fetiță de doi ani, a fost primul zbor din viața ei. Împreună cu părinții ei, a zburat din Boston (Peter Hanson a lucrat acolo în sectorul IT, soția lui Sue era cercetător la Universitatea din Boston) la Los Angeles.
Zborul 175 al United Airlines, în care se afla Henson, a fost direcționat de teroriști în Turnul de Sud al World Trade Center din New York (la 9:03). Toate cele 65 de persoane aflate la bordul avionului și aproximativ 900 de persoane care se aflau în clădire și în apropierea acesteia au murit.
Dintre cei aproape 3.000 de oameni ale căror vieți au fost întrerupte de atacul terorist, 2.600 aveau cetățenie americană, iar alte 372 de persoane erau cetățeni ai altor țări. Cei mai mulți dintre aceștia erau britanici (67 de victime), cetățeni ai Republicii Dominicane (47 de morți) și India (41 de victime). În total, atacul terorist din 11 septembrie a luat viețile cetățenilor a peste 90 de țări.
În atentate și-au pierdut viața și cinci români.
Cei 19 terorişti care au comis atacul proveneau din patru ţări (15 dintre ei erau cetăţeni ai Arabiei Saudite, 2 persoane din Emiratele Arabe Unite, câte unul din Liban şi unul din Egipt).
Au fost salvate din ruine doar...
Vezi continuarea și galeria foto pe Radio DCNews
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu