Cel mai mare chihlimbar din lume a fost descoperit în România. Cum fusese folosit înainte

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Un fragment impresionant de chihlimbar, recunoscut drept cel mai mare din lume, a fost descoperit în România și este acum expus la Muzeul Județean din Buzău. 

Descoperirea de excepție a fost evaluată la un milion de euro, iar bucata de chihlimbar cântărește 3,5 kilograme, potrivit World Record Academy. Deși astăzi reprezintă o comoară rară, povestea din spatele acestui chihlimbar este cu adevărat una surprinzătoare.

Pepita uriașă a fost folosită ani de zile într-o gospodărie ca simplu opritor de ușă. Bucata de chihlimbar, cunoscută sub denumirea de rumanit, are o vechime estimată între 40 și 70 de milioane de ani. "A fost descoperită la cineva în casă acum foarte mulţi ani", a declarat Daniel Costache, directorul Muzeului Județean Buzău, potrivit observatornews.ro.

Recorduri vechi, recorduri noi

O bătrână care, neștiind valoarea bucății de chihlimbar, a folosit-o fără să bănuiască că deținea o adevărată comoară. În anul 1999, fiica acesteia a decis să doneze pepita Muzeului Chihlimbarului din Colți, un gest care a schimbat istoria colecției de chihlimbar din România. Descoperirea a detronat precedentul record de 2 kilograme, care până atunci deținea titlul de cel mai mare chihlimbar din România.

"Pepita a fost găsită întâmplător de un cetăţean din satul Colţi, pe albia râului Colţi, în timp ce strângea piatră în urma unor ploi torenţiale", a explicat Felicia Mihai, curatorul Muzeului Chihlimbarului din Colți. În anul 2000, rumanitul a fost transferat la Muzeul Județean din Buzău, unde poate fi admirat și astăzi.

Vizitatorii muzeului sunt impresionați nu numai de mărimea chihlimbarului, ci și de povestea sa incredibilă. "E ceva interesant. E prima oară când văd aşa ceva, nu ştiam cum se extrage, de unde se extrage. Toate sunt interesante din cauza formelor, culorilor, modurilor cum au fost prelucrate", a spus un vizitator. Un alt vizitator a adăugat: "Interesant și am venit din curiozitate deși stăm aproape. Am zis să venim și să aducem și prietenii care o să ne viziteze și chiar îmi place", potrivit aceleiași surse.

Conform World Record Academy, rumanitul descoperit la Buzău este oficial cel mai mare chihlimbar din lume și are o vechime cuprinsă între 40 și 70 de milioane de ani.

***

Legenda chihlimbarului

Chihlimbarul, cunoscut și sub numele de ambră, își are denumirea din limba arabă, unde „al-anbar” înseamnă „auriu”. Această piatră prețioasă, de un galben strălucitor, a fascinat omenirea de-a lungul timpului, nu numai prin frumusețea sa, ci și prin proprietățile sale considerate miraculoase.

Fascinația pentru chihlimbar datează din preistorie, când bucăți brute au fost descoperite în peșteri din Marea Britanie și nordul Europei. În antichitate, chihlimbarul a devenit un element esențial pe „Drumul chihlimbarului”, o rută comercială care lega Marea Baltică de Mediterană. În Egiptul antic, chihlimbarul era folosit în ritualuri sacre, inclusiv în îmbălsămarea mumiilor, iar amuletele din chihlimbar erau considerate protectoare împotriva energiilor negative.

De-a lungul timpului, diferite civilizații, de la greci și etrusci la indieni și mesopotamieni, au atribuit chihlimbarului un rol spiritual și vindecător. În zona Baltică, chihlimbarul, supranumit „Aurul Nordului”, era utilizat ca monedă de schimb, potrivit metaphora.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel