Aproximativ 90.000 de militari vor participa la cel mai mare exercițiu al NATO de zeci de ani, cunoscut sub numele de Steadfast Defender 2024, care va începe săptămâna viitoare și va dura până în mai, a declarat joi comandantul superior al alianței, Chris Cavoli, scrie Reuters.
„Alianța își va demonstra capacitatea de a consolida zona euro-atlantică printr-o mișcare transatlantică a forțelor din America de Nord”, a declarat generalul american reporterilor la Bruxelles, după o întâlnire de două zile a șefilor naționali ai apărării.
Trupele vor veni de la aliații NATO și din Suedia, potrivit Cavoli.
O înaltă oficialitate a NATO le-a cerut miercuri actorilor publici şi privaţi din Occident să-şi schimbe mentalitatea şi să se concentreze pe randament, pentru a face faţă unei perioade în care orice se poate întâmpla în orice moment, notează Reuters.
Avem nevoie de o transformare a NATO, a declarat şeful Comitetului Militar al organizaţiei, amiralul olandez Rob Bauer, în cadrul unei reuniuni cu şefii de Stat major din ţările aliate, desfăşurată la Bruxelles.
În trecut, actorii publici şi privaţi au trăit într-o perioadă când totul era abundent, previzibil, controlabil şi axat pe eficacitate, a subliniat el.
În prezent, aceşti actori trebuie să-şi schimbe modul de gândire către o epocă în care orice se poate întâmpla în orice moment, o epocă în care trebuie să aşteptăm neprevăzutul, o epocă în care trebuie să ne concentrăm pe randament pentru a fi deplin eficienţi, a explicat Bauer.
Cu cât preşedintele rus Vladimir Putin are mai mult succes în războiul său de agresiune împotriva Ucrainei, cu atât creşte probabilitatea ca şi China să decidă să recurgă la forţă pentru a-şi atinge obiectivele, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei dezbateri pe teme de securitate la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia), informează EFE.
"Am efectuat vizite în Japonia şi Coreea de Sud, parteneri apropiaţi ai NATO, iar ei sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în Ucraina, pentru că ştiu că, cu cât Putin are mai mult succes în Ucraina, cu atât este mai probabil ca Beijingul să folosească forţa", a subliniat politicianul norvegian.
În acest context, el a susţinut că Alianţa Atlantică ar trebui să aibă o "abordare globală", chiar dacă este o organizaţie regională, întrucât "lumea este interconectată".
"Vom rămâne o alianţă regională. Dar regiunea transatlantică se confruntă cu ameninţări globale, securitatea nu mai este regională, ci globală, astfel încât ceea ce se întâmplă în Asia afectează Europa şi ceea ce se întâmplă în Europa afectează Asia", a afirmat Jens Stoltenberg.
Stoltenberg a declarat că NATO nu consideră China drept un adversar, dar a spus că este "important" să fim atenţi la comportamentul său, în special în Marea Chinei de Sud, precum şi la "modul în care China încalcă principiile de bază" ale Alianţei, cum ar fi democraţia, statul de drept, libertatea de opinie şi de exprimare, "aşa cum am văzut în Hong Kong".
În acelaşi timp, el a subliniat că nu NATO este cea care "avansează în Asia", ci China este cea care "se apropie".
"Aşadar, din toate aceste motive, bineînţeles că NATO trebuie să abordeze ceea ce se întâmplă în Asia", a conchis el.
Totodată, secretarul general al NATO a recunoscut marţi că situaţia Ucrainei pe câmpul de luptă împotriva Rusiei este "extrem de dificilă", dar a apreciat că există "motive de optimism" pentru că ea a rezistat ca naţiune, iar Moscova nu a reuşit să îşi atingă obiectivele.
Stoltenberg a spus că forţele ruse presează acum pe mai multe fronturi - "şi, bineînţeles, marea ofensivă pe care ucrainenii au lansat-o în vară nu a dat rezultatele pe care le speram cu toţii".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News