Cel mai mare fake news din istorie privind zodiile

Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pietre-pre-ioase-geme-cristale-astrologie-6806707/
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/pietre-pre-ioase-geme-cristale-astrologie-6806707/

Nu există un singur "cel mai mare" fake news în ceea ce privește zodiile, deoarece au existat numeroase afirmații false și informații inexacte în legătură cu astrologia de-a lungul timpului. 

Astfel de dezinformări variază în complexitate și impact, iar interpretarea a ceea ce este "cel mai mare" depinde de perspectiva și criteriile individuale.

Cu toate acestea, unul dintre cele mai cunoscute și persistente mituri false despre zodii este legat de așa-numitul "efect Barnum" sau "efect Forer". Acesta este un fenomen psihologic în care oamenilor li se oferă descrieri generice sau vagi ale personalității, care pot părea foarte precise și specifice pentru fiecare individ, dar sunt, de fapt, aplicabile la aproape oricine. Astfel de descrieri sunt frecvent folosite în horoscoape și interpretările astrologice generice, iar oamenii tind să le considere exacte și semnificative în ciuda lipsei de bază științifică.

În loc să vorbim despre un "cel mai mare fake news", putem să ne concentrăm pe acest tip de dezinformare, care persistă în cultura populară și continuă să influențeze mulți oameni în ceea ce privește credințele în astrologie.

Ce este, mai exact, efectul Barnum

Efectul Barnum, numit și efectul Forer, este un fenomen psihologic în care oamenilor li se oferă descrieri generice sau vagi ale personalității sau a altor trăsături, iar aceste descrieri sunt percepute ca fiind extrem de precise și semnificative pentru individ. Cu alte cuvinte, oamenii sunt predispuși să creadă că aceste descrieri le sunt specifice, deși ele sunt formulări vagi, care se aplică în mod general oricărei persoane. Acest efect este numit după P.T. Barnum, celebrul impresar de circ din secolul al XIX-lea, care era cunoscut pentru abilitatea sa de a vinde oamenilor iluzii și spectacole.

Efectul Barnum a fost demonstrat pentru prima dată într-un experiment de către psihologul Bertram R. Forer în 1948. Forer a dat studenților săi un test de personalitate și apoi le-a oferit fiecăruia o descriere detaliată a personalității lor, bazată pe răspunsurile lor la test. Cu toate acestea, descrierile oferite erau aceleași pentru toți studenții și au fost formulate într-un mod vag și general, folosind expresii precum "aveți o tendință de a fi critic cu tine însuți, dar și cu ceilalți" sau "aveți abilități neexploatate pe care nu le-ați realizat încă." Când studenții au fost întrebați cât de precise li se pare descrierea lor, majoritatea au considerat-o exactă și semnificativă.

Acest fenomen ilustrează tendința oamenilor de a căuta și găsi semnificație în informații vagi sau generice și sugerează că oamenii sunt predispuși să se identifice cu descrieri care le potrivesc într-un fel sau altul, chiar dacă acele descrieri ar putea fi aplicabile oricui. Efectul Barnum este adesea utilizat în astrologie, citirea cărților de tarot și alte forme de divinație pentru a oferi iluzia că informațiile oferite sunt personalizate și specifice fiecărei persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel