Cel mai mare fond suveran din lume își vinde toate deținerile la companii rusești

Fondul suveran de pensii al Norvegiei, cu active de 1.300 de miliarde de dolari, renunță la activele sale rusești în urma războiului din Ucraina.

Cel mai mare fond suveran la nivel mondial, cu active de 1.300 de miliarde de dolari, renunță la activele sale rusești în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat premierul norvegian, Jonas Gahr Store. 

Potrivit The Guardian, până la sfârșitul anului 2021, activele sale rusești valorau aproximativ 2.83 miliarde de dolari, printre care și obligațiuni guvernamentale și acțiuni de aproape 50 de companii.

"Am decis să înghețăm investițiile fondului și am început un proces de vânzare a activelor din Rusia”, a declarat, duminică, Jonas Gahr Store la o conferință de presă.

Decizia a fost luată după ce UE și SUA au anunțat că mai multe bănci rusești vor fi excluse de la sistemul de plăți SWIFT și că vor fi impuse restricții asupra rezervelor Băncii Centrale a Rusiei, precizează Mediafax.

„Am decis să îngheţăm investiţiile fondului şi am început un proces de vânzare (din Rusia)„, a declarat premierul Jonas Gahr Stoere într-o conferinţă de presă.

Vezi și: Scurtcircuit în creierul lui Putin. Băsescu crede că președintele Rusiei își va reveni doar într-un singur caz

La sfârşitul anului 2020, ultima dată când fondul a oferit o defalcare a activelor sale din Rusia, acesta deţinea obligaţiuni guvernamentale în valoare de 6,7 miliarde de coroane şi acţiuni în valoare de 23,3 miliarde de coroane, potrivit Norges Bank Investment Management.

Cea mai valoroasă participaţie la o firmă individuală la sfârşitul anului 2020 a fost la Sberbank, unde fondul deţinea 0,83%, în valoare de 6 miliarde de coroane la acel moment, ceea ce a făcut ca fondul să fie al patrulea cel mai mare acţionar, potrivit datelor Refinitiv Eikon.

A doua şi a treia cea mai mare participaţie la sfârşitul anului 2020 erau la companiile din energie Gazprom şi Lukoil. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel