Cel mai mare parc natural din Senegal, retras de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a UNESCO - VIDEO

Captură de ecran / Foto: Video Youtube Panthera
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Panthera

UNESCO a retras parcul Niokolo-Koba de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol.

Cel mai mare parc natural din Senegal, Niokolo-Koba, a fost retras de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).

Decizia a fost luat în urma ”eforturilor încurajatoare” ale autorităţilor de a conserva această rezervaţie mondială a biosferei, care se confrunta cu o serie de ameninţări.

Parcul Niokolo-Koba este situat în regiunea Tambacounda (sud-est) și are o suprafaţă de 913.000 de hectare. În 2007 a fost declarat sit în pericol de către UNESCO.

Parcul adăposteşte păduri-galerii, savane şi o faună alcătuită din elan de Derby (cea mai mare dintre antilope), cimpanzei, lei, leoparzi, elefanţi şi numeroase păsări şi reptile.

Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reunit în această perioadă la New Delhi, ”a decis miercuri să retragă Parcul Naţional Niokolo-Koba de pe Lista Patrimoniului Mondial în Pericol, având în vedere eforturile încurajatoare depuse (de Senegal) şi îmbunătăţirea stării de conservare a acestui sit natural”, se arată într-un comunicat al organizaţiei ONU, transmis de agenția AFP, citată de Agerpres.

Captură de ecran / Foto: X UNESCO

Serie de amenințări

Niokolo-Koba, înscris pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1981, s-a confruntat cu o serie de ameninţări în ultimii ani.

Împuţinarea faunei, braconajul, exploatarea bazaltului şi alte activităţi umane au ameninţat valoarea sa universală excepţională şi au determinat Comitetul Patrimoniului Mondial să îl înscrie pe lista siturilor aflate în pericol, în 2007”, a precizat UNESCO.

Această decizie a permis Senegalului să definească şi să pună în aplicare un plan de acţiune ambiţios, cu sprijinul UNESCO şi al comunităţii internaţionale, care, în ultimii şapte ani, s-a tradus printr-o îmbunătăţire semnificativă a stării de conservare a parcului”, a precizat organizaţia.

Monitorizarea speciilor emblematice

Pentru a îmbunătăţi conservarea sitului, ”monitorizarea speciilor emblematice a fost considerabil intensificată şi au fost alocate resurse considerabile supravegherii (sitului) pentru combaterea braconajului şi a exploatării ilegale a aurului, precum şi pentru o mai bună organizare a transhumanţei animalelor”, a notat organizaţia.

De asemenea, ”un dispozitiv de control al poluării miniere a fost instalat, odată cu echipamente de analiză a apei şi a solului”. În plus, au fost luate măsuri împotriva unei specii invazive, Mimosa pigra.

Parcul Niokolo-Koba a fost mult timp evitat de fauna sălbatică, însă elefanţii se întorc acum acolo, ceea ce nu se întâmplă neapărat cu alte specii, cum ar fi câinele sălbatic african (lycaon), care trăieşte în regiune, potrivit UNESCO.

Video cu parcul Niokolo-Koba:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel