Zăcământul este cunoscut încă din vremea romanilor care au extras 7 tone de metal prețios în primul secol. De atunci nimeni nu a mai exploatat situl minier.
Pe coasta de nord a Spaniei, nu departe de potecile Camino de Santiago parcurse în fiecare an de mii de pelerini, se află o imensă mină de aur, scrie Europa Today.
Potrivit experților, site-ul conține până la 300 de tone din cel mai prețios metal din lume. O cantitate care face din mina Salave, situată în municipiul asturian Tapia de Casariego, cel mai mare zăcământ de aur din toată Europa.
Comoara este ascunsă de vederea numeroșilor turiști ai orașului cu vedere la Marea Cantabrică, dar situl minier este cunoscut încă de pe vremea vechilor romani, care au exploatat de la această mină aproximativ 7 tone de aur în secolul I. De atunci nimeni nu a mai exploatat câmpul.
Cu toate acestea, încercările de a relua mineritul nu au lipsit. O companie canadiană a încercat să obțină permise de exploatare minieră în 2005 și, mai recent, o companie locală a încercat și ea să înființeze forarea pentru aur. Dar locuitorii și tribunalele locale au prevalat până acum asupra tuturor încercărilor de exploatare a câmpului.
De altfel, mulți dintre locuitorii din Tapia de Casariego se tem că impactul minelor asupra mediului le-ar putea înrăutăți calitatea vieții. Pe lângă impactul grav asupra peisajului pe care l-ar avea redeschiderea minei și distrugerea ireversibilă a teritoriului pe care o presupune acest tip de extracție, locuitorii se tem de procesele industriale extrem de poluante necesare epurării aurului odată extras.
Activități care implică deversări de materiale toxice capabile să compromită pentru totdeauna mediul din zonă. În plus, cei care locuiesc în zona minei chiar se tem să nu fie obligați să își abandoneze locuințele.
În 2010, compania AsturGold propusese un proiect minier care de câțiva ani părea să aibă ceea ce este necesar pentru a începe lucrările. Dar în 2017, Înalta Curte din Asturias a blocat planurile de extracție. Grupurile de mediu ”No Oro” și companiile miniere se află într-un impas de ani de zile.
Asta nu înseamnă că minerii au renunțat la orice speranță.
”Sperăm să începem să producem aur în mina Tapia în trei ani”, a anunțat recent pentru presa spaniolă Jose Manuel Domínguez, directorul Exploraciones Mineras del Cantabrico.
Proiectul propus de aceasta din urmă companie își propune să extragă circa 31 de mii de kilograme de aur în 14 ani, dar a primit deja peste o mie de reclamații din motive de mediu, aflate în prezent în analiză. Proiectul este de așteptat să creeze 250 de locuri de muncă în zonă, dar locuitorii par să fie mai degrabă dispuși să reziste goanei aurului pentru a-și apăra teritoriul.
Citește și:
În oraşul Decin, din nordul Cehiei, pe râul Elba, o piatră şi-a făcut apariţia după ce seceta a afectat grav râul. Nimic neobişnuit la prima vedere, doar că pe piatră stă o inscripţie sumbră: "Wenn du mich siehst, dann weine" - Dacă mă vezi, să plângi!.
Pe măsură ce râurile Europei seacă din cauza a ceea ce oamenii de ştiinţă numesc cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, apele în retragere scot la iveală artefacte antice, de la tabere romane la sate fantomă şi epave din al Doilea Război Mondial.
Aşa numita piatră a foamei de la Decin este doar una din zecile de astfel de pietre din râurile Europei centrale. Acestea au fost marcate în timpul secetelor istorice pentru a avertiza generaţiile viitoare de foamete şi greutăţile care pot să apară odată cu reapariţia acestor pietre.
Conform cercetătorilor cehi, pietrele sunt "inscripţionate cu ani de greutăţi, iar iniţialele autorilor sunt pierdute în istorie. Acestea arată că secetele au dus la recolte sărace, lipsa mâncării, preţuri ridicate şi foamete pentru cei săraci", scrie The Guardian.
Cel mai vechi an lizibil pe piatra de la Decin este 1616. Referinţele la secete mai timpurii, cum ar fi cele din 1417 şi 1473, au fost erodate.
Cele mai multe pietre ale foamei sunt găsite, de altfel, pe râul Elba, dar sunt unele care pot fi găsite pe Rin, Dunăre şi Moselle.
Pe o piatră din Germania, spre exemplu, scrie că "atunci când aceasta este scufundată, viaţa are din nou culoare".
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci