Cel mai mic sistem radar care va zbura în Spațiu, realizat și cu ajutorul României, testat în Olanda

Credit imagine: ESA-P. de Maagt
Credit imagine: ESA-P. de Maagt

Juventas, cel mai mic sistem radar care va zbura în spațiu — cât o cutie de pâine — realizat cu o contribuție semnificativă din partea României, a fost testat recent la Centrul European de Cercetare și Tehnologie Spațială (ESTEC) al ESA din Olanda.

Programat să zboare în 2024 spre sistemul binar de asteroizi Didymos în cadrul misiunii Hera pentru apărare planetară a ESA, radarul compact de la bordul CubeSat Juventas va efectua prima sondare radar din istorie în interiorul unui asteroid. Juventas va „privi” până la 100 m adâncime în interiorul lunii Dimorphos al asteroidului Didymos. Dimorphos are un diametru de 160 m, iar asteroidul Didymos 780 m, conform rosa.ro

CubeSats sunt mini-sateliți construiți din cutii standardizate de 10 cm. Juventas este un CubeSat cu „6 unități", măsurând 10x20x30 cm, iar cele patru antene radar ale sale măsoară 1,5 m lungime fiecare. Prin urmare, testele includ un model structural al CubeSat Juventas, pentru a evalua modul în care corpul navei spațiale miniaturale ar putea afecta semnalele radar.

Ce teste sunt efectuate

Franco Perez Lissi, de la unitatea CubeSats Systems a ESA, supervizează testele Juventas: "Măsurăm modelul de radiație într-o sferă completă care înconjoară antenele, precum și puterea totală radiată. Rezultatele ar trebui să fie foarte utile și pentru revizuirea proiectului Juventas, care va avea loc luna viitoare. Testele servesc, în plus, ca un fel de repetiție generală pentru modelul de zbor al Juventas, care este programat să fie testat aici la începutul anului 2023."

Juventas este condus pentru ESA de compania GomSpace din Luxemburg, împreună cu GMV din România, iar radarul este dezvoltat de grupul Planétologie et d'Astrophysique de Grenoble de la Universitatea din Grenoble și Universitatea Tehnică din Dresda. Astronika din Polonia construiește antenele, iar EmTroniX din Luxemburg contribuie cu sistemul de generare a semnalelor.

Rol esențial în misiunea HERA

Reamintim că România va juca un rol esențial în misiunea HERA. Din România vor participa la misiune patru companii și un institut de cercetare. Astfel, GMV Innovating Solutions — Romania va realiza componenta de navigație bazată pe procesare de imagini din sistemul de ghidare, navigație și control (GNC) și FDIR (Fault Detection, Isolation and Recovery), destinat detectării, izolării și reparării erorilor. În plus, GMV este responsabilă de dezvoltarea și producția echipamentului de zbor destinat procesării de imagine  — unitatea de procesare de imagini. ATOS România prin ATOS Convergence Creators vizează realizarea de sisteme de testare ale satelitului la sol și o procesare de date primară. Sonovision România va fi responsabilă de sistemul de conexiuni. EFACEC România va produce și testa, atât pe partea de hardware, cât și software, un altimetru planetar (Planetary Altimeter – PALT).

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică - INOE 2000 va fi implicat în realizarea altimetrului, mai exact în proiectarea acestuia, testarea funcționalității optice a instrumentului, precum și realizarea echipamentelor de suport optic de la sol.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel