După o lungă așteptare, Apple a început să comercializeze Apple Pro Display XDR.
După o lungă așteptare, Apple a început să comercializeze Apple Pro Display XDR. Jurnaliștii de la Cnet i-au testat capacitățile HDR și au rămas surprinși de „grosimea" pe care o are monitorul.
Faptul că ați intrat în acest articol scoate la iveală geniul companiei Apple când vine vorba de marketing. Gălăgia pe care a făcut-o acest nou monitor printre cei care nu l-ar cumpăra sau folosi niciodată, prin simplul fapt că nu sunt editori foto, video sau ilustratori, este incredibilă.
Cu adevărat, acest display este potrivit pentru foarte puțini oameni: editori video care folosesc doar produse Mac pentru a corecta culorile materialelor HDR la 1.000 niți; editori foto profesioniști care folosesc doar Mac pentru a retușa imagini de înaltă rezoluție și care sunt dezinteresați de Adobe RGB; ilustratori care muncesc la design-uri cu detalii complexe și așa mai departe.
Pentru acești profesioniști, prețul de peste 22.000 de lei este justificat pentru luminozitatea maximă de 1.600 niți, rezoluția 6K (3384p) și profilurile de calibrare prestabilite pentru mai multe standarde și pseudo-standarde.
Cu toate că există versiuni mai scumpe, jurnaliștii Cnet au pus mâna pe un display care nu are opțiunea de 5.000 de lei numită „nano-texture glass", un tip de sticlă mai puțin reflectorizant în medii mai luminoase.
La prima vedere, monitorul are cel mai bun negru din toate monitoarele de desktop sau de laptop văzute până acum. Bineînțeles, totul este posibil datorită tehnologiei OLED. În timp ce OLED poate reduce la 0% lumină unele părți ale imaginii, Pro Display XDR are o gamă oarecum folositoare în umbrele foarte adânci.
Rezoluția 6016x3384 este și bună, dar și rea. Aceasta este utilă în cazul videoclipurilor 6K sau retușarea imaginilor de 25MP sau mai mari, însă magnitudinea sa, alături de HDR, dă bătăi de cap din punct de vedere al compatibilității.
Mai pe scurt, puține dispozitive Mac pot oferi asemenea performanță, iar unele pur și simplu au mufe mult prea încete și învechite pentru a face față, fapt ce necesită o investiție suplimentară.
În plus, ceea ce este simplu de făcut pe orice monitor mai ieftin de 4.600 de euro, cum ar fi să îl închizi de la buton, este imposibil pe Pro Display XDR. Acesta nu are niciun buton de ajustare a imaginii direct din monitor, dar nici buton de of/off, pentru a-l stinge la nevoie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu