Cel mai „nou“ tramvai din Iași are 29 de ani, cel mai vechi are 52 de ani

Tramvai_din_Iasi
Tramvai_din_Iasi

Regia locală de transport Iaşi are 150 de tramvaie, toate second-hand și vechi. Au fost aduse din Germania şi Elveţia, între anii 1997 şi 2010, cel mai vechi fiind fabricat în 1959, iar cel mai nou datând din anul 1982.

Tramvaiele au fost aduse la Iaşi începând cu anul 1997, din oraşele germane Stuttgart, Halle, Darmstadt şi Augsburg, dar şi din Elveţia, în cadrul programului "Donaţie de tramvaie” derulat de către Guvernul Confederaţiei Elveţiene prin Secretariatul de Stat pentru Relaţii Economice (SECO), în parteneriat cu municipalitatea ieşeană, informează Mediafax.

Cel mai vechi tramvai aflat în circulaţie pe străzile din municipiul Iaşi a fost fabricat în anul 1959, iar cel mai nou mijloc de transport datează din anul 1982.

În anul 2003, Primăria Iaşi a încheiat un acord cu Guvernul Elveţiei, prin care acesta din urmă a făcut o donaţie de 14 tramvaie şi piese de schimb în valoare de 1,78 milioane de franci elveţieni. Acordul de asociere a fost prelungit pînă la 31 decembrie 2010, iar elveţienii au mai donat ieşenilor, la sfârşitul anului trecut, alte zece tramvaie BE 8/8. Municipalitatea a suportat doar transportul acestora până în România.

Din acest ultim lot de tramvaie din Elveţia face parte şi tramvaiul implicat în accidentul de luni după-amiază.

Purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi, Adrian Mihai, susţine că aceste tramvaie sunt într-o stare tehnică foarte bună, iar reviziile s-au făcut "cu mare atenţie", în cazul tramvaiului implicat în accident revizia fiind făcută în 9 martie.

"Este un lot de 14 tramvaie elveţiene aduse la Iaşi în decembrie anul trecut. Aceste mijloace de transport au fost fabricate în 1973, dar înainte de a fi aduse la Iaşi au fost modernizate în Elveţia. Sunt într-o stare tehnică foarte bună, iar reviziile s-au făcut în fiecare caz cu mare atenţie. Sunt nişte tramvaie performante, chiar dacă sunt vechi”, a declarat purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi, Adrian Mihai.

El a precizat că un tramvai nou costă 2,5 milioane de euro şi că regia nu a dispus de fondurile necesare achiziţionării unor astfel de mijloace de transport.

"Nicăieri în ţară nu există în circulaţie tramvaie noi. Doar la Oradea sunt zece tramvaie noi, luate cu 2,5 milioane de euro bucata, în rest există doar mijloace de transport second-hand”, a mai spus purtătorul de cuvânt al RATP Iaşi.

Un tramvai al RATP a fost implicat, luni după-amiază, în jurul orei 14.00, într-un accident în zona "Fundaţie", o zonă intens circulată din municipiul Iaşi, după ce mijlocul de transport a intrat într-o coloană de maşini care erau oprite, pe linia de tramvai, la semafor.

Citește:

Un om a murit călcat de un tramvai rămas fără frâne, la Iaşi – VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel