Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus că în viitor mâncarea va mirosi tot mai mult a ulei de palmier.
Potrivit medicului nutriționist, palmierul este câștigător la capitolul randament alimentar, acesta fiind și motivul pentru care îl găsim în tot mai multe alimente. Este sățios și ieftin, dar nu și sănătos.
„Mâncarea viitorului miroase a ulei de palmier.
În curând vom fi 10 miliarde de oameni pe planetă, care trebuie hrăniți! Pentru industria alimentară nu se mai pune problema de calitate sau gust, ci doar de randament și producție de calorii la hectar. Cum se iau deciziile când vine vorba de materia primă din care se face mâncarea noastră? Iată un exemplu de calcul nutrițional pragmatic:
Porumbul este o plantă avidă de îngrășăminte, apă și pesticide, dar face o producție record de 10 tone grăunțe la hectar asta înseamnă 40 milioane de calorii, ce pot hrăni 50 de persoane timp de un an!
Semințele de in sunt bogate în Omega 3, iar planta nu consumă aproape deloc îngrășăminte, pesticide sau apă (ploaia din luna mai îi ajunge). Producția este de numai 20-25 qintale la hectar, echivalent cu 13 milioane de calorii, ce pot hrăni 17 persoane timp de un an, adică de 3 ori mai puțin decât porumbul.
Un hectar de palmieri produce 6 tone de ulei, echivalent a 54 milioane de calorii, ce pot hrăni 75 de persoane timp de un an. Concluzia? Palmierul este câștigător detașat la capitolul randament alimentar, așa că nu vă mirați dacă uleiul de palmier a devenit un ingredient prezent în majoritatea produselor…ieftin, mult și sățios!
Faptul că este o grăsime vegetală saturată cu efect negativ pentru sănătate, nu preocupă în prezent pe nimeni și nici exploatarea intensivă cu impact negativ asupra mediului nu pare să ne oprească. Ăsta este prețul progresului: nu se mai moare de foame, ca acum 100 de ani, a venit vremea să fim bolnavi cu burta plină.”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu