Primul avion de generația a VI-a de serie din lume, noul bombardier intercontinental cu capabilități stealth (invizibil pentru radar) B-21 Raider va fi lansat public pe 2 decembrie de Northrop Grumman și US Air Force.
Thomas Jones, președintele Northrop Grumman Aeronautics Systems, a declarat că în următoarele câteva luni, primul B-21 va fi supus unor teste suplimentare pentru a se asigura că este pregătit de zbor. Primul zbor al B-21 va fi efectuat la Baza Edwards a US Air Force, unde ulterior vor avea loc și alte teste de zbor, conform defensenews.com.
B-21 Raider va intra în serviciul US Air Force în următorii ani, pentru ca din 2026 să fie operate, în primă fază, în paralel cu vechile bombardiere B-1 Lancer, B-2 Spirit și Boeing B-52 Stratofortress, pe care în final le va „pensiona”. Pentru fabricarea și exploatarea a 100 de astfel de aparate timp de 30 de ani, Pentagonul va achita peste 203 miliarde de dolari. Producătorul susține că noul bombardier va fi capabil să „penetreze apărarea antiaeriană a inamicului și să lovească ținte oriunde în lume”.
Cum era de așteptat, US Air Force și Northrop Grumman nu au făcut publice performanțele noului bombardier, dar le putem avea în vedere pe cele ale predecesorului, B-2 Spirit, despre care oficialii americani spun că este inferior B-21 Raider. Astfel, dacă avem în vedere fișa tehnică a B-2 Spirit, noul bombardier va avea o viteză maximă de cel puțin Mach 0,95, va fi capabil să transporte cel puțin 23 de tone de bombe (depozitate în două compartimente interne), va avea o rază de acțiune de cel puțin 11.000 de kilometri și va avea un plafon de zbor peste 15.000 de metri. Spre comparație, cel mai modern bombardier strategic rusesc, Tu-160M2, care este oarecum similar mai vechii aeronave americane Rockwell B-1 Lancer (care a fost conceput acum aproape 50 de ani), are o rază de acțiune de 7.300 de kilometri și o sarcină utilă de 45 de tone.
Experții militari de la Beijing admit că dezvoltarea unui bombardier de generația a VI-a va fi o reală provocare pentru industria de apărare chineză. Nu doar pentru dezvoltarea capabilităților anti-aeriene de contracarare a B-21 Raider, dar și în programul chinez Xian H-20, în care Beijingul dezvoltă un bombardier de aceeași generație cu B-21.
Global Times a publicat un material despre viitorul B-21 Raider american. Unul dintre experții citați de publicația chineză atrage atenția asupra capacităților pe care SUA le vor dobândi după intrarea în serviciu a bombardierelor B-21 Raider, care vor zbura împreună cu bombardiere strategice B-52, care au fost modernizate și care, în pofida vârstei, se vor mai afla câteva decenii în serviciul de luptă american. B-52 modernizate și noile B-21 de generația a VI-a vor reprezenta un duo de bombardiere strategice nucleare care reprezintă o provocare majoră pentru China.
Zhang Xuefeng, expert militar chinez, se așteaptă ca pe bătrânele B-52 să fie integrate rachete hipersonice AGM-183, aflate în dezvoltare, pentru ca acesta să poată efectua lansări din afara liniilor de apărare inamice, în timp ce se așteaptă ca pe B-21 Raider să fie integrate bombe JDAM, care nu sunt atât de scumpe și limitate ca proces de producție precum armele hipersonice, dar B-21 Raider va avea capacități de a depăși apărarea anti-aeriană a inamicului.
Experții chinezi precizează că din această perspectivă China ar trebui să-și dezvolte capacități de detectare și interceptare pentru a răspunde bombardierelor B-21 Raider.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci