Românii au returnat până la 1 august aproximativ 90.000 de tone de ambalaje cu garanție.
Până la data de 1 august 2024, numărul ambalajelor cu sigla SGR returnate de pe piață a depășit 1,336 miliarde, ceea ce reprezintă o cantitate de 90.800 de tone, se arată în cifrele publice ale companiei. Conform datelor centralizate de administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), din cele peste 1,336 miliarde de ambalaje colectate prin rețeaua specializată, 770,7 milioane au fost recipiente din plastic, 318,9 milioane ambalaje din metal și aproape 247 de milioane ambalaje din sticlă.
La data de 1 august 2024, ponderea procentuală a ambalajelor returnate arată astfel: plastic - rată de returnare de 39,61%, metal 36,47% și sticlă 35,38%.
De la începutul acestui an și până la începutul lunii august, au fost puse pe piață aproximativ 3,52 miliarde de ambalaje, din care 1,945 miliarde din plastic, 874,3 milioane din metal și aproape 698 de milioane din sticlă.
Raportul RetuRO mai evidențiază că, în acest an, au fost predate spre reciclare peste 707 milioane de ambalaje din plastic, 225,8 milioane de recipiente din metal și 183,52 milioane de ambalaje din sticlă, toate inscripționate cu sigla SGR.
RetuRO Sistem Garanție Returnare este o companie care funcționează pe principiul "not for profit" - ceea ce înseamnă că orice profit obținut de companie din colectarea ambalajelor de băuturi va fi reinvestit exclusiv în dezvoltarea SGR.
Compania a fost înființată de un consorțiu format din trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu (30%), Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) și Asociația Retailerilor pentru Mediu (20%) și un acționar public, statul român, reprezentat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (20%).
Administratorul SGR este finanțat exclusiv din surse private și are ca scop asigurarea transparenței în ceea ce privește cantitățile de ambalaje pentru băuturi puse pe piață și returnate de consumatori. Acesta contribuie la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii țintelor de reciclare impuse de Uniunea Europeană.
Sistemul de garanție și returnare (SGR) gestionat de RetuRO în România continuă să stârnească controverse și nemulțumiri printre utilizatori, dar nu toată lumea se plânge. Am vrut să oferim o perspectivă diferită asupra fenomenului vorbind cu cei care profită de colectare, într-un reportaj exclusiv DC News TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu