"Cel mai romantic traseu de drumeţie din lume" a fost redeschis publicului după 12 ani

Fotografie de la Andie Venzl/ Pexels
Fotografie de la Andie Venzl/ Pexels

Renumita "Cale a iubirii," care se întinde între țărm și mare în parcul italian Cinque Terre (nord-vest), va fi redeschisă publicului în acest sfârșit de săptămână, după ample lucrări de restaurare demarate în urma unei alunecări de teren din 2012, care a făcut-o inaccesibilă. Totuși, vizitatorii vor trebui să facă o rezervare plătită pentru a parcurge acest traseu.

Traseul a fost securizat şi reconstruit în cadrul unui proiect de renovare în valoare de 23 de milioane de euro, care a necesitat utilizarea unui elicopter pentru a transporta materialele de construcţie şi la care muncitorii au lucrat suspendaţi de stâncă prin corzi şi cabluri.

Cinque Terre, situată pe coasta de nord-vest a Italiei, în regiunea Liguria, este compusă din cinci sate pitorești: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola și Riomaggiore. Istoria acestei zone datează din perioada romană, dar dezvoltarea sa semnificativă a început în Evul Mediu, când locuitorii s-au stabilit pe colinele abrupte pentru a se proteja de invadatori.

În secolul al XIX-lea, odată cu construirea căii ferate între La Spezia și Genova, Cinque Terre a devenit mai accesibilă, stimulând turismul și aducând schimbări economice și sociale. Deși turismul a crescut, zonele au reușit să-și păstreze autenticitatea și tradițiile, conform informațiilor disponibile pe site-ul parcului.

"Via dell'Amore" va fi deschisă localnicilor şi proprietarilor de reşedinţe secundare începând de sâmbătă, în timp ce turiştii o vor putea accesa din 9 august, în baza unei rezervări.

Biletele sunt disponibile doar online (www.viadellamore.info) la un preţ unic de cinci euro. Accesul este gratuit pentru copiii de până la trei ani şi persoanele cu dizabilităţi.

Înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO în 1997, "Via dell'Amore", cu o lungime de 920 de metri, leagă localităţile Manarola şi Riomaggiore.

"Calea Iubirii" a fost creată pe versantul muntelui în anii 1930

Descrisă drept "cel mai romantic traseu de drumeţie din lume", această potecă a fost creată pe versantul muntelui în anii 1930, în cadrul şantierului pentru construcţia liniei de cale ferată ce leagă Genova, capitala Liguriei, de portul La Spezia.

Decizia de a percepe o taxă pentru accesul pe "Via dell'Amore" vine pe fondul unei creşteri a numărului de turişti în regiune. Anul trecut, municipalitatea Riomaggiore a înregistrat patru milioane de vizitatori.

"Obiectivul este gestionarea fluxurilor turistice şi nu reducerea numărului de turişti, pentru că trebuie să găsim un echilibru între turism, teritoriu şi agricultură. Nu ne opunem turismului, dar înţelegem că acesta trebuie gestionat", a explicat pentru AFP Fabrizia Pecunia, primarul din Riomaggiore.

Turismul reprezintă 13% din PIB-ul Italiei. Cu toate acestea, anumite situri, în special Cinque Terre, dar şi Florenţa şi Veneţia, suferă din cauza supraturismului, care suscită tot mai mare îngrijorare.

Anul acesta, Veneţia a experimentat un sistem de bilete plătite în perioadele de vârf, în încercarea de a gestiona mai bine fluxurile de vizitatori.

Ministrul Turismului din guvernul ultraconservator condus de Giorgia Meloni, Daniela Santanche, a respins săptămâna trecută avertismentele împotriva supraturismului în Italia. "Ce supraturism! Să nu ne plângem că sunt prea mulţi turişti. Şi ei au dreptul de a vedea lucrurile de care noi ne bucurăm pe tot parcursul anului", a declarat oficialul, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel