Există șase tipuri principale de ceai chinezesc: ceai verde, alb, galben, oolong, negru și ceai închis. Ceaiul este clasificat în funcție de modul în care sunt procesate frunzele și de cât timp sunt fermentate.
Publicitate
În 2002, 20 de grame de ceai Da Hong Pao, rezervat cândva doar pentru împărat, au fost licitate pentru 28.000 USD în Guangzhou. Asta înseamnă circa 1400 de dolari pentru un singur gram, potrivit CNN.
În 2009, ceaiul Taiping Houkui (ceai verde din Anhui) de 100 de grame a fost licitat pentru 1.300 USD în Jinan. În decembrie 2021, Sotheby's Hong Kong a lansat prima sa licitație de ceai, concentrându-se pe ceaiul Puerh Vintage. O prăjitură de ceai de 330 de grame (frunze de ceai comprimate sub formă de tort) s-a vândut cu 72.150 USD.
„Pentru a înțelege de ce unele ceaiuri sunt scumpe, mai întâi, trebuie să înțelegi ce este un ceai bun”, explică Wing Yeung, fondatorul Glassbelly.
În comparație cu vinul sau cafeaua, piața de ceai este mai puțin transparentă, ceea ce face mai greu pentru consumatori să știe cât ar trebui să coste un anumit tip de ceai și de ce.
Da Hong Pao, tradus prin “Marea Mantie Roșie”, este varietatea Camellia sinensis produsă în munții Wuyi din nord-vestul provinciei chineze Fujian, o zonă cu un trecut bogat în cultivarea ceaiului și desemnată în 1992 parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.
În această regiune vulcanică solul este stâncos, iar plantele trebuie să își înfășoare rădăcinile în jurul rocilor pentru a găsi nutrienții și apa de care au nevoie.
O legendă spune că acest ceai a fost dăruit unui împărat și i-a vindecat mama bolnavă. În semn de mulțumire, împăratul a trimis mantii roșii care să împodobească planta de ceai.
Potrivit unei alte legende, un elev a băut ceai Da Hong Pao pe drumul său către examen și a fost singurul din clasă care l-a trecut; așadar, s-a întors la arbuștii de ceai pentru a-și lăsa pelerina roșie deasupra lor, potrivit blogului doro-tea.
În munții Wuyi Există doar 6 arbuști autentici Da Hong Pao, iar ceaiul obținut din aceștia este rar și scump – de aici prețul uriaș al celui vândut în 2002.
Celebritatea acestui ceai a determinat autoritățile în anul 2007 să interzică culegerea liberă a frunzelor, pentru a permite plantei să se dezvolte. Anual, se produceau doar 400 g de ceai din arbuștii originali, dar erau rezervate înalților demnitari chinezi sau străini ori se vindeau la prețuri exorbitante.
Ceaiul Da Hong Pao este cunoscut și ca “oolong de piatră” sau “yan cha” și are o aromă minerală, fină, de rocă umedă, denumită “petricor”, care se referă la mirosul de pământ sau piatră udă, după ploaie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu