Opera finală a lui Gustav Klimt a fost cumpărată pentru suma de 99,207,312.00 de euro, fiind cea mai valoroasă operă de artă vândută vreodată la licitație în Europa.
Tabloul „Doamna cu evantai” (Dame mit Fächer) a fost vândut unui colecționar din Hong Kong care a triumfat într-un război de licitații la Sotheby's, scrie BBC.
Austrian artist Gustav Klimt's 'Lady with a Fan' portrait sold for over $108 million, setting a new record price for any work of art sold at an auction in Europe https://t.co/hMVqozcRMz pic.twitter.com/KNItKAR1OC
— Reuters (@Reuters) June 28, 2023
Portretul femeii fără nume era încă pe un șevalet în atelierul lui Klimt când pictorul a fost găsit mort, în 1918.
Suma a depășit cu mult estimarea de 75,6 de milioane de euro, într-o licitație care a durat 10 minute.
Pictura, descrisă drept „o capodoperă realizată de către un artist pe măsura abilităților sale”, are puternice influențe asiatice și face parte din tendința „Japonisme”, care se referă la influența artei și designului japonez în rândul artiștilor din Europa de Vest.
Prezintă, de asemenea, mai multe motive chinezești, inclusiv phoenixul, un simbol al nemuririi și renașterii, și flori de lotus care semnifică dragostea.
Helena Newman, președintele Sotheby's Europa și șefa mondială de artă impresionistă și modernă, a declarat:
„Dame mit Fächer” este ultimul portret pe care Gustav Klimt l-a creat înainte de moartea sa prematură, când era încă în floarea sa artistică și producea unele dintre cele mai reușite și experimentale lucrări ale sale.
Acest portret, totuși, este ceva complet diferit - un tur de forță tehnic, plin de elemente experimentale, care depășesc limitele, precum și o odă sinceră către frumusețea absolută”.
„Doamna cu evantai” se numără printre puținele portrete realizate de Klimt, o figură principală a mișcării artistice Secession de la Viena, care vor fi deținute în privat. A fost vândut ultima dată în 1994, când prețul a ajuns la 11,6 milioane de dolari.
Pictorul simbolist austriac este cel mai cunoscut pentru lucrările sale pe pânzele încrustate cu foi de aur, cum ar fi „Sărutul”, 1907-8 și „Portretul Adelei Bloch-Bauer I”, 1907.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci