Testul cu doar trei întrebări de mai jos te poate ajuta să îți dai seama de capacitatea intelectuală pe care o ai.
Dorești să îți testezi capacitatea intelectuală fără să stai două ore și să cheltuiești o grămadă de bani la un test IQ complet? Atunci testul de reflecție cognitivă (CRT) ar putea fi cel potrivit pentru tine, scrie IFL Science.
CRT a fost creat de profesorul Shane Frederick de la Universitatea Yale în 2005 (deși el lucra la MIT pe vremea aceea) și constă în trei întrebări bazate pe matematică.
1. O bâtă și o minge costă în total 1,10 dolari. Bâta costă cu 1 dolar mai mult decât mingea. Cât costă mingea?
2. Dacă 5 mașini produc 5 articole în 5 minute, cât timp durează pentru 100 de mașini să producă 100 de articole?
3. Pe un lac se află o zonă cu nuferi. În fiecare zi, această zonă îşi dublează suprafaţa. Dacă durează 48 de zile pentru ca nuferii să acopere tot lacul, în câte zile vor acoperi jumătate din lac?
La prima vedere, aceste întrebări ar putea părea incredibil de simple, dar este important să reții ceva. Frederick le-a conceput special pentru a vedea cât de bine poți ignora ce îți spune intuiția și să adopți o abordare mai atentă și analitică.
Deși numărul de întrebări la care poți răspunde corect este principalul criteriu de măsurare a CRT-ului, ar putea să-ți ofere și altceva cu care să te mândrești dacă obții un scor bun și ajungi rapid la răspunsul corect.
1. 5 cenți – Ai spus 10 cenți? Asta se aștepta Frederick să intuiești, dar o minge de 5 cenți plus o bâtă de 1,05 dolari fac într-adevăr 1,10 dolari. Conform studiului lui Frederick care a investigat CRT-ul, dintre cei 3428 de oameni care au efectuat testul, cei care au răspuns 10 cenți au fost considerați „semnificativ mai puțin răbdători” decât cei care au răspuns corect.
2. 5 minute – Răspunsul intuitiv ar fi să continui modelul, 100 de minute pentru ca 100 de mașini să producă 100 de articole. La o examinare mai atentă, fiecare mașină individuală produce în 5 minute. Pe cale de consecință, 100 de mașini vor produce tot în 5 minute.
3. 47 de zile – Cel mai probabil aici ai răspuns 24 de zile, instinctul fiind să înjumătățești numărul de zile deoarece înjumătățești dimensiunea zonei acoperite de nuferi. Totuși, dacă zona își dublează dimensiunea în fiecare zi, asta înseamnă că a avut jumătate din dimensiune cu doar o zi înainte de cele 48 de zile, deci răspunsul este 47 de zile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu